Close sidebar
Close sidebar

Scădere semnificativă a salariului mediu în România

âştigul salarial mediu nominal net a fost în luna august de 3.044 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 75 lei (-2,4%), arată datele transmise marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

K.B.,


DISTRIBUIE
acest articol

Comparativ cu luna august a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 14,1%.

În luna august 2019, câştigul salarial mediu nominal brut a fost 4.981 lei, cu 110 lei (-2,2%) mai mic decât în luna iulie 2019.

În luna august 2019, în majoritatea activităţilor, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mic decât în luna iulie 2019 ca urmare a acordării în lunile precedente de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale ori pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

Citeste si: Iohannis: Guvernarea actuală a mers pe contrasens faţă de aşteptările societăţii româneşti, arătând că este o guvernare paralelă cu nevoile de modernizare ale unei societăţi de tip european, în secolul XXI

De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte/proiecte ori ca urmare a concediilor de odihnă când nu se acordă tichete de masă şi alte drepturi salariale).

Citeste si: Octavian este tânărul de 22 de ani decedat în accidentul din Argeș: "O inimă bună a încetat să mai bată!"- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: Fructul care pune în funcțiune activitatea creierului și curăță celula nervoasă. Medicul Vlad Ciurea: „Este formidabil”- antena3.ro

Cele mai mari scăderi ale câştigului salarial mediu net au fost de 14,7% în extracţia cărbunelui superior şi inferior, respectiv de 10,1% în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice.

Citeste si: Hotărârile de comasare a două şcoli din Buzău, suspendate de instanţă; peste 420 de elevi ar trebui mutaţi înapoi la şcoala unde s-au înscris, în 72 de ore

Cele mai mari creşteri ale câştigului salarial mediu net au fost de 7,2% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului.

În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale câştigului salarial mediu net ca urmare a acordării în lunile precedente a biletelor de valoare (tichete de vacanţă), ori ca urmare a concediilor de odihnă când nu se acordă anumite drepturi salariale.

S-au înregistrat scăderi în învăţământ (-3,2%, inclusiv reducerea sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanţei şcolare), administraţie publică (-3,1%), respectiv sănătate şi asistenţă socială (-2%).

Citeste si: Zeci de poliţişti, jandarmi, localnici şi voluntari, implicaţi în căutarea a doi ciobani dispăruţi de câteva zile

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (6764 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (1754 lei).

 

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI