Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis luni seara că ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Zakonyi Botond, a fost convocat la sediul MAE, în contextul discursului susţinut sâmbătă de prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, la Băile Tuşnad.

Citește și: Viktor Orban, discurs controversat la Băile Tușnad. „MAE român mi-a scris ce să spun și ce trebuie să evit“

Viktor Orban a făcut, în discursul său controversat din România, o serie de ironii subtile la adresa autorităților de la București, luând peste picior atât dialogul cu MAE român, cât și

pe premierul Marcel Ciolacu, "al 20-lea premier" român din "epoca Viktor Orban".

Viktor Orban, mesaje anti-europene în România

Viktor Orban, mesaje anti-europene în România

[Sursa foto: Facebook / Orban Viktor]

Viktor Orban, "aroganțe" pe teritoriul României

În discursul rostit la Băile Tuşnad, Viktor Orban a criticat faptul că ministerul român al Afacerilor Externe i-a trimis un material în care i-a spus despre ce poate să vorbească şi despre ce nu poate.

Premierul Ungariei le-a atras atenţia oficialilor de la București că ţara sa va prelua preşedinţia Consiliului UE şi "un obiectiv principal al Ungariei" va fi sprijinirea României în demersul de aderare la spaţiul Schengen.

Potrivit lui Viktor Orban, în respectivul material i s-a scris de asemenea să nu vorbească despre unităţi administrativ-teritoriale inexistente în România.

"Probabil s-au referit la Transilvania şi Ţinutul Secuiesc, dar nu am susţinut niciodată că acestea ar fi fost unităţi teritoriale româneşti", a afirmat Viktor Orban.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Viktor Orban: "Azi valorile occidentale înseamnă trei lucruri: migraţia, LGBTQ şi războiul"

Viktor Orban a mai spus în discursul său că, potrivit aceluiaşi document primit de la MAE român, există lucruri despre care poate vorbi, dar nu le poate denigra, cum ar fi valorile occidentale.

"Astăzi, valorile occidentale înseamnă trei lucruri: migraţia, LGBTQ şi războiul", dar "nu trebuie să le discreditezi, ele se discreditează singure", a remarcat Viktor Orban. 

Ambasadorul Ungariei, convocat la MAE român

MAE i-a transmis ambasadorului maghiar că, în cadrul dialogului diplomatic constant cu partea ungară, "a făcut în mod repetat apel la reţinere în declaraţiile şi mesajele publice ale oficialilor ungari aflaţi în vizite private în România, inclusiv în perspectiva Taberei de Vară de la Băile Tuşnad de anul acesta".

Oficialii MAE și-au exprimat "surprinderea faţă de prezentarea în discursul public al prim-ministrului ungar a aspectelor comunicate verbal, pe canale diplomatice, privilegiate constant de partea română".

MAE român a precizat, totodată, că "declaraţiile publice neadecvate transmise cu acest prilej nu sunt în consonanţă cu obiectivul promovării unei relaţii pragmatice, constructive, de bună vecinătate şi colaborare dintre cele două state, obiectiv susţinut de partea română".

Viktor Orban a transmis public mesajele confidențiale primite de la MAE

Viktor Orban a transmis public mesajele confidențiale primite de la MAE

[Sursa foto: Facebook / Orban Viktor]

Și Cehia, și Slovacia au reacționat dur după discursul lui Orban din România

În urma discursului revizionist susținut sâmbătă de premierul Ungariei, Viktor Orbán, la Băile Tușnad, a reacționat și Ministerul de Externe al Slovaciei.

Potrivit G4Media, ministrul de Externe slovac l-a convocat oficial pe ambasadorul Ungariei, criticând argumentele rostite de Orbán în România.

Și premierul ceh Petr Fiala i-a răspuns lui Orbán critic într-o declarație transmisă tot luni.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Ambasadorii maghiari au fost convocați după ce premierul Viktor Orbán a rostit mai multe declarații cu caracter revizionist.

Ce mesaje anti-europene a transmis Viktor Orban la Tușnad

Prim-ministrul ungar Viktor Orban a criticat Uniunea Europeană în discursul său din 22 iulie pentru că a promovat federalismul și a îmbrățișat migrația și drepturile LGBT, în timp ce a vorbit elogios despre China ca noua putere globală în curs de dezvoltare, arată site-ul IntelliNews.com.

Liderul de la Budapesta a declanșat, de asemenea, critici aspre din partea aliatului său Cehia, spunând că Praga și-a „schimbat abordarea” în dezbaterea privind federalismul UE.

Premierul Viktor Orban a atacat UE spunând că este: „o uniune bogată și slabă care vede o lume rebelă în jurul ei, zgomot confuz, nemulțumiri vechi, multe guri de hrănit și consum masiv”.

El a comparat blocul european cu un campion de box bătrân care își arată centurile câștigate, dar care nu mai vrea să intre în ring. Acest lucru a făcut ca UE să se închidă într-un „ghetou economic, politic și cultural”.

Spre surprinderea multor observatori, Viktor Orban s-a abținut de data aceasta să-și exprime opinia despre războiul din Ucraina și despre luptele interne din Rusia după tentativa eșuată de lovitură de stat a liderului Wagner Evgheni Prigojin.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si