UPDATE 20.00. Liderii coaliției de guvernare au ajuns, miercuri seara, la un acord privind plafonarea și compensarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale.

Care vor fi plafoanele de preț la energie

Potrivit unor surse politice, citate de radioul public, a fost păstrată varianta propusă de social-democrați. Astfel, se mențin plafoanele actuale la energie electrică de 68 de bani pentru un consum lunar de 100 de kilowați-oră și de 80 de bani pentru cel de până la 255 de kilowați-oră.  

Atât consumatorii casnici care depășesc acest plafon, cât și marile companii vor plăti un preț fix de 1,30 lei pe kilowatt-oră.

Întreprinderile mici și mijlocii, industria alimentară și cea farmaceutică, precum și lăcaşurile de cult vor achita un leu pe kilowatt-oră. Potrivit sursei citate, pentru facturile la gaze se păstrează același preț ca și până acum.

Știre inițială. Un mesaj postat miercuri pe pagina oficială de Facebook a PSD reaprinde scânteia scandalului între cele două partide principale aflate la guvernare.

Citește și: EXCLUSIV: Regularizare de 22.000 de euro pentru facturile la energie electrică. Cine poate primi aceste facturi

”Bravo PNL, ați reușit o liberalizare excepțională a energiei! Toți cei care trebuiau să câștige, au câștigat cât pentru zece vieți. Ați înfrânt România!”, a fost mesajul postat inițial de PSD, alăturat unui grafic cu mențiunea ”Executată de Virgil Popescu”.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

La scurt timp, PSD a schimbat sintagma ”PNL” cu ”guvernare de dreapta”, potrivit G4Media.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, "calul de bătaie" din PNL

În urmă cu câteva luni, Partidul Social Democrat a transmis prin vocea deputatului PSD Mihai Weber, preşedinte al Comisiei parlamentare pentru controlul activităţii SIE, că „Virgil Popescu, ministrul energiei, este total lipsit de idei” și că demnitarul nu are soluții pentru a compensa creșterile de prețuri la energie și gaze.

Citește și: Criza energetică din Europa va declanșa ani de penurie și pene de curent

Liberalii au reacționat prompt: „Nu ne certăm pe Facebook cu nimeni, nu dăm replici prin postări, noi discutăm instituțional, față în față, în cadrul ședințelor de coaliție. Nu e cazul să comentăm mai mult declarațiile colegului de la PSD, pentru că în acest moment lucrăm cu PSD la aceste soluții care vor ieși în câteva zile. Domnul Weber poate să viziteze site-ul ANRE, unde scrie foarte clar ce trebuie să facă această instituție și nu face. Nu o zicem noi, o zice legea”, a afirmat purtătorul de cuvânt al liberalilor, Ionuț Stroe, în comunicatul remis de PNL.

Liderul PSD vrea revenirea la o piață reglementată în domeniul energiei

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat miercuri că va discuta, într-o întâlnire ce va avea loc cu premierul Nicolae Ciucă şi liderul UDMR Kelemen Hunor, despre măsurile privind piaţa energiei. 

Ciolacu spune că va exista o ordonanţă de urgenţă care va fi promovată de Guvern şi care va reglementa circa 80% din piaţa energetică şi va exista un preţ maximal, însă unul care nu va fi plătit de către toată lumea

Marcel Ciolacu: Azi închidem subiectul energie

Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat miercuri că în Coaliție urmează să fie închis subiectul energie.

Citeste si: Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu au dat niciun efect. „Voi nu le vedeți pentru că le acopeream cu haine. Efectiv am fost vindecată.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Liderul social-democrat spune că vor fi păstrate actualele plafoane pentru consumatorii casnici care se încadrează într-un consum de cel mult 255 de kWh, însă prețul reglementat va ajuta industria mare. 

Citește și: Veste proastă pentru românii care au credite: vor plăti 1.200 de lei în plus

Liderul PSD spune că Guvernul va aproba o ordonanță de urgență pentru reglementarea prețului, dar în același timp vor fi făcute modificări și la actuala ordonanță aflată în dezbatere la Camera Deputaților.

„E vorba de o ordonanţă de urgenţă pe care urmează să o promoveze Guvernul cu modul de reglementare a aproximativ 80% din piaţă. Să existe un preţ maximal. Asta nu înseamnă că toată lumea va plăti acel preţ maximal. Rămân în continuare cele 0,68 şi 0,8, la IMM, industria alimentară şi în Parlament vom veni cu amendamente pe Legea 119 cu cele promise: servicii de utilităţi publice, companii de apă, tramvaie, metrou. S-a uitat de biserici şi toate cultele religioase care îşi desfăşoară legal activitatea pe teritoriul României.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si