Close sidebar
Close sidebar

VIDEO - UPDATE - EXCLUSIV - Scandalul RCA continuă: brokerii susțin că se simt discriminați în raport cu firmele de asigurări

Brokerii de asigurări nu sunt de acord cu plafonarea comisionului de distribuție la 8% din prețul RCA și vor ca acesta să fie înghețat la nivelul stipulat în contractele de distribuție semnate cu firmele de asigurări la 28 februarie 2023, ținând cont că și asigurătorii vor fi obligați să vândă RCA la prețurile din aceeași dată.

Maria Stiuca,

Scandalul RCA continuă: brokerii susțin că se simt discriminați în raport cu firmele de asigurări

[Sursa foto: Freepik]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

UPDATE:

Proiectul a fost amânat pentru a fi analizate cele mai bune opțiuni.

 

UPDATE:

Diana Buzea, reporter Kanal D, ne aduce ultimele informații:

 

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

 

În urma ultimelor decizii, brokerii de asigurări se opun vehement plafonării comisionului de distribuție la 8% din RCA. Ei sunt de părere că această decizie îi defavorizează și nu poate decât să îngreuneze situația dificilă în care se află piața de asigurări RCA în acest moment.

Brokerii se simt discriminați în raport cu noul proiect ASF în privința RCA-ului

Conform HotNews, Uniunea Naţională a Societăţilor de Intermediere și Consultanță în Asigurări (UNSICAR), organizație care reprezintă 80 de companii de brokeraj de asigurare, a reacționat marți față de noul proiect aplicat de ASF pentru plafonarea prețurilor RCA la nivelul din 28 februarie 2023.

Uniunea a transmis printr-un comunicat că:  „Membrii UNSICAR înțeleg demersurile autorităților în direcția prevenirii eventualelor efecte negative asupra consumatorilor ca urmare a insolvenței Euroins România, dar măsura plafonării comisioanelor brokerilor la 8% nu

este o soluție corectă pentru piața în care ne desfășurăm activitatea. După cum se menționează în proiect, singurul element care se plafonează în proiect este comisionul intermediarilor, restul elementelor fiind înghețate la prețul de piață. În acest context, UNSICAR propune autorităților ca nivelul comisioanelor de distribuție aferente contractelor RCA să fie limitat la nivelul menționat în contractele de distribuție valabile între asigurători și distribuitori la data de 28.02.2023, pentru o perioada de 6 luni de la data intrării în vigoare a viitorului act normativ.
Astfel, sarcina financiară și riscul măsurilor luate va fi suportat în mod egal de asigurători și intermediari”.

Citește și: Românii care nu-și plătesc amenzile vor rămâne fără permis auto

Brokerii acuză că în proiectul de HG, plafonarea respectivă nu poate decât să îngreuneze situația dificilă în care se află piața de asigurări RCA, în condițiile în care, orice plafonare a comisioanelor de distribuție ar încălca prevederi legale.

Citește și: Prețurile RCA se plafonează, dar degeaba

Brokerii de asigurări au mai reclamat că:  „UNSICAR apreciază că propunerea plafonării comisionului încalcă articolul 16 din Constituția României privind egalitatea în drepturi, deoarece va transfera sarcina financiară aferentă măsurii de plafonare doar către intermediarii de asigurări, constituind totodată o veritabilă expropriere a veniturilor distribuitorilor de asigurări, fără o dreaptă și prealabilă despăgubire. Singura piață pe care există concurență intensă în industria de asigurări- piața de intermediare- riscă să rămână fără acest atribut, iar singurii care pierd sunt consumatorii, prin consecințele care se manifestă de obicei într-o piață cu oferta scăzută. Practic, deși acuză lipsa de concurență la nivelul asigurătorilor, autoritățile iau măsuri pentru reducerea concurenței și la nivelul distribuitorilor”.

Brokerii susțin că noul proiect creează condiții extreme de concurență și îi avantajează pe asigurători în vânzările directe

Aceștia au mai susținut că, noile implementări nu îi avantajează pe cei peste 8 milioane de clienți care folosesc serviciile brokerilor de asigurări și pe cei peste 40 de mii de distribuitori licențiați în industrie: „De asemenea, propunerea va avea ca efect crearea unor condiții inegale de concurență, favorizând vânzările prin canalele directe ale asigurătorilor, care nu intră sub incidența viitoarei plafonări, în detrimentul canalelor de vânzare independente”.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citește și: VIDEO- ASF a anunțat că asigurările RCA vor fi plafonate la nivelul din februarie 2023

În comunicatul de presă, brokerii fac trimitere la avizul favorabil, dar cu multe observații, dat de Ministerul Justiției la proiectul anterior privind plafonarea RCA,  document prezentat în exclusivitate de HotNews.ro, doar că datele s-au schimbat semnificativ în noul proiect de act normativ.

Ce susțin brokerii:

  • „Amintim că Ministerul Justiției a dat deja un aviz negativ( n.a. în fapt a fost aviz favorabil, cu observații) pe proiectul de plafonare publicat anterior, instituția menționând că nivelul comisioanelor de distribuție reprezintă un aspect legat de politica comercială a operatorului economic.
  • În plus, Ministerul Justiției a arătat că propunerea plafonării tarifelor RCA și, implicit, a comisionului brokerilor trebuie adoptată doar prin act normativ de nivelul legii, nu prin hotărâre de guvern.
  • În acest context, dacă măsura plafonării tarifelor RCA va fi adoptată prin hotărâre de guvern, există riscul ca prevederile acesteia să fie declarate nelegale la un eventual control al instanței competente, cu consecința stabilirii unor obligații de plată în sarcina bugetului de stat și a afectării domeniilor de activitate vizate.
  • Totodată, există riscul declanșării procedurii de infringement împotriva României, în condițiile în care distribuția independentă de asigurări este o componentă esențială a pieței de asigurări, așa cum prevede și Considerentul 4 al Directivei (UE) 2016/97 a Parlamentului European și a Consiliului din 20 ianuarie 2016”. 

De asemenea, Ministerul Justiției a avertizat că proiectul anterior de HG nu prevede plafonarea preșurilor RCA care s-ar fi putut face prin HG, ci reducerea prețurilor RCA la nivelul din martie 2022, lucru care ar fi putut fi contestat în instanță.

Posibilele falimente și concedieri îi sperie pe brokeri

Brokerii au mai susținut că: „o parte semnificativă a distribuitorilor nu va putea absorbi șocul pe care l-ar crea adoptarea proiectului de HG in aceasta forma, riscând, conform estimărilor UNSICAR, reducerea numărului de angajați sau parteneri implicați direct în activitatea de intermediere de asigurări, prin falimentul acestora sau pur și simplu renunțarea la desfășurarea acestei activități”.

Citește și: Plafonarea RCA, a fi sau a nu fi

Eu au mai adăugat că:  „Reducerea masivă a distribuției independente va afecta semnificativ interesele consumatorilor de asigurări pe termen mediu și lung, mai ales în orașele și localitățile cu o populație sub 30.000 locuitori, prin restrângerea accesului la asigurări și la consultanța care însoțește produsele complexe. Deloc neglijabil este și faptul că aceste zone acoperă peste 50% din populația României și sunt, de regulă, și cele cu acces redus la soluțiile de achiziție online, distribuția door-to-door fiind singura posibilitate de a avea acces la produse de asigurare”.

Citește și: Ce faci dacă ești asigurat la o companie care intră în faliment?

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI