Există multe modele de scaune din care poți alege, dar cum știi care sunt cele mai potrivite pentru transportul copilului? Și cum poți alege cel mai bine scaunul de mașină? Ce masuri de precauție trebuie să ai în vedere pentru un transport în siguranță? Sunt multe întrebări la care poți găsi răspunsuri utile în acest articol.

De ce sunt necesare scaunele auto pentru transportul copiilor în mașină?

Este extrem de important ca atât bebelușii, dar și copiii mai mari să fie transportați în mașină în scaune special concepute în acest sens. De preferat ca scaunele utilizate să aibă un design potrivit pentru transportul copilului cu spatele la sensul de mers, deoarece în acest fel se asigură o protecție de până la cinci ori mai mare decât în cazul deplasării în scaune poziționate cu fața la sensul de mers. Specialiștii vorbesc de o protecție mai mare în zona capului, a gâtului și în zona coloanei vertebrale. Un scaun auto (de masina) JOIE îți va permite să îi oferi copilului tău toată protecția necesară în timpul unei călătorii cu mașina.

Ce măsuri de precauție sunt necesare pentru transportul bebelușilor în scaunul auto?

Chiar dacă este vorba despre un accesoriu confortabil, utilizat în scopul deplasării cu mașina, este recomandată evitarea unor călătorii lungi în cazul bebelușilor sau copiilor de vârste mici.

Mai ales în cazul sugarilor există studii care arată o legătură între transportul în scaunele de mașină pe distanțe sau perioade lungi și SIDS. Este vorba despre riscurile în ceea ce privește dificultățile de respirație pe care le implică o călătorie în poziție verticală pentru perioade prea mari, așa cum este cazul statului în scaunul auto.

Citeste si: Anvelope de vară 195 65 r15 – sfaturi de cumpărare pentru performanță de lungă durată

Deși nu există un termen clar în acest sens, este recomandat ca bebelușii să nu stea în scaunul de mașină mai mult de două ore consecutiv, iar pauzele să fie suficient de lungi și dese în cazul unor călătorii mai lungi.

În mod ideal, ar fi nevoie de un adult care să supravegheze copilul în timpul deplasării, însă în cazul în care acest lucru nu este posibil, se poate folosi o oglindă special concepută pentru supravegherea copilului.

Cum alegi scaunul de mașină potrivit pentru copilul tău?

Asigură-te că scaunul de mașină ales este cel potrivit pentru copilul tău, așadar alege-l ținând seama de dimensiunile, greutatea sau chiar vârsta copilului.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Deși piața second hand de scaune auto pentru copii este bogată, este recomandat să eviți să apelezi la această soluție. Nu poți fi sigur de istoricul pe care îl are scaunul, dacă acesta nu a fost cumva implicat într-un accident auto și nu mai prezintă siguranța necesară. Poate fi vorba de microfisuri care nu se pot vedea cu ochiul liber, dar care pot afecta siguranța bebelușului.

Citeste si: Accident rutier în Galați: Un TIR cu cisternă încărcată cu GPL a intrat într-un parapet de protecție

Alege scaune de calitate, respectiv scaune care respectă standardele de siguranță – standardul Națiunilor Unite, Regulamentul ECE 44.04 (sau R 44.03) sau noul regulament i-size, R129. Pentru acesta, caută eticheta cu marca „E” de pe scaun. Și nu uita că este extrem de importantă să instalezi scaunul de mașină în mod corect, potrivit informațiilor din manualul de utilizare.

Pot dormi copiii în scaunul de mașină?

Deși scaunele auto sunt concepute pentru menținerea în siguranță a copiilor în timpul călătoriei, ci nu ca loc principal de dormit, există și posibilitatea ca bebelușul tău să doarmă în timpul deplasării, mai ales că starea de somnolență se poate instala imediat datorită sunetelor albe specifice. În aceste cazuri, este important să supraveghezi somnul copilului îndeaproape și să intervii în orice clipă există o suspiciune legată de o respirație incorectă sau de orice semn de disconfort al acestuia. Nu uita că bebeluşii nu ar trebui să doarmă în scaunul de maşină mai mult decât este necesar.

Scaunele auto şi supraîncălzirea

Bebelușii se pot supraîncălzi în timpul somnul, ceea ce duce la creșterea riscului de SIDS. Tocmai de aceea, în momentul în care se află în scaunul de mașină, acesta trebuie să fie cât mai lejer îmbrăcat, adaptat temperaturii de interior. Renunță la hainele groase de exterior, la costume de zăpadă sau paltoane și geci groase atunci când copilul este în mașină. Verifică întotdeauna temperatura corpului punându-i mâna în zona cefei sau la burtică și vei ști dacă există riscul de supraîncălzire.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Citeste si: Accident în Vaslui: Un copil a fost lovit de o mașină. Ambulanța care venea să îl salveze a făcut accident cu un alt autoturism

Pentru ca temperatura din mașină să fie cât mai potrivită pentru copil încă de la începutul călătoriei, asigură-te că încălzești mașina din timp, înainte de a aduce copilul în ea și folosește o pătură pe care o poți înlătura ulterior, astfel încât să nu apară și alte riscuri asociate utilizării acesteia.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si