În mediul online circulă mai tot timpul tot felul de înșelătorii în urma cărora victimele rămân fără bani, fără date personale ori fără conturile de socializare.
Astfel că, de multe ori, autoritățile și specialiștii au tot tras semnale de alarmă, însă chiar și așa, numărul celor care cad pradă anumitor scheme este tot mai mare.
Citește și: VIDEO Ce expresii s-au demodat? Generația Z pune mai mult accent pe modul în care se scriu mesajele
Citeste si: Daniela Gyorfi, dezvăluiri inedite despre Liviu Guță. Ce crede artista despre dispariția acestuia- kanald.ro
Prin ” Schema 1800”, astfel fiind denumită, utilizatorului i se cere un cod, iar odată transmis acest cod, cel care a solicitat asta preia automat controlul contului de WhatsApp al celui înșelat, putând să vadă conversațiile, apelurile și conținutul media de pe acel cont.
Astfel, victima rămâne fără contul de WhatsApp, care, cel mai probabil, nu se poate recupera. În acest caz, IPJ Timiş a transmis câteva recomandări pentru ca românii să nu mai cadă pradă unei astfel de înșelătorii.
”Aceast ă metod ă de î n ş el ă torie implic ă persoane cu inten ţ ii r ă u voitoare care v ă contacteaz ă, pretinz â nd c ă sunt prieteni, membri ai familiei sau chiar reprezentan ţ i ai unor
IPJ Timiş spune că precauția este cea mai bună metodă de a nu deveni victimă, să se verifice mereu identitatea persoanei care trimite mesajul, să se activeze autentificarea în doi pași pe respectiva aplicație și să nu se dea curs cererilor financiare.
- Fiţi precauţi la mesajele primite de la numere necunoscute sau chiar de la contacte salvate. În această schemă, infractorii se prezintă ca fiind persoane cunoscute sau oficiali şi vă cer să trimiteţi un cod de verificare pe care l-aţi primit prin SMS.
- Nu divulgaţi niciodată coduri de verificare WhatsApp. Acestea sunt folosite pentru a securiza contul dvs., iar furnizarea lor poate permite infractorilor să preia controlul contului.
- Verificaţi întotdeauna identitatea persoanei care vă contactează. Dacă primiţi cereri neobişnuite sau urgente, apelaţi direct persoana respectivă pentru a confirma autenticitatea mesajului.
- Activaţi autentificarea în doi paşi pe WhatsApp. Aceasta adaugă un nivel suplimentar de securitate şi previne accesul neautorizat la contul dvs., chiar dacă cineva obţine codul de verificare.
- Nu daţi curs cererilor financiare sau promisiunilor suspecte. Escrocii pot încerca să vă convingă să faceţi plăţi rapide sau să trimiteţi bani sub pretexte false.
- Educaţi-vă familia şi prietenii. Informaţi-i despre această metodă de fraudă pentru a prevenialte incidente.