Femeile antreprenor sau cele cu meserii liberale au dreptul la concediu de risc maternal. A intrat în vigoare o lege inițiată de USR care permite acest lucru.

Citește și: VIDEO- Will Smith, în centrul unor noi acuzații. Fostul său asistent a dezvăluit detalii din viața privată a actorului

"Concediul de risc maternal este un drept vital pentru mamele însărcinate care nu sunt în concediu de maternitate și cărora angajatorul nu le poate asigura un mediu de lucru sigur pentru sănătatea lor sau a copilului", transmit specialiștii din partidul din

Opoziție pe pagina de Facebook.

Schimbare importantă în legea concediului de maternitate

Schimbare importantă în legea concediului de risc maternal

Începând de joi 16 noiembrie, a intrat în vigoare legea care corectează această nedreptate.

Schimbare în legea concediului maternal

Zeci de mii de femei, de la avocate la medici, contabile, arhitecte, consultante fiscale și psihologi, vor beneficia de această nouă lege.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: O tânără care și-a comandat de pe Shein o pereche de cizme a găsit în colet un scorpion veninos- antena3.ro

Citeste si: Un militar ucrainean şi-a anunţat dezertarea pe Facebook. Bărbatul a fost arestat și riscă ani grei de închisoare- wowbiz.ro

Singura condiție pe care trebuie să o îndeplinească toate aceste femei cu meserii liberale: un contract facultativ încheiat cu CNAS.

"România se mândrește cu un procent impresionant de femei antreprenor, fiind în top 10 mondial și top 3 în Uniunea Europeană.

Este esențial să susținem acest efort uriaș al femeilor cu inițiativă", spun inițiatoarele legii, deputatele USR Oana Murariu și Oana Țoiu. 

Ce înseamnă concediul de risc maternal 

Concediul de risc maternal se poate acorda în principal femeilor însărcinate care nu sunt în concediu de maternitate și cărora angajatorul nu le poate asigura condiții de muncă fără riscuri pentru sănătatea lor sau a copilului lor. 

Acest tip de concediu medical se acordă fără condiție de stagiu de cotizare, astfel că nu trebuie să fi lucrat minimum 6 luni în ultimul an, pentru a-l obține, cum este necesar în cazul concediului prenatal.

"Concediul de risc maternal este un drept vital pentru mamele însărcinate

Concediul de risc maternal este un drept vital pentru mamele însărcinate

[Sursa foto: Pexels.com]

Până acum condițiile de eligibilitate presupuneau ca beneficiara să fie angajată și să se afle în una dintre cele 3 situații de mai jos:
- să fie însărcinată
- să fi născut recent- solicitarea trebuie să se emită în termen de 6 luni de la data nașterii
- să alăpteze.

Noua lege a extins eligibilitatea și în afara sferei angajatelor, către femeile antreprenor și cele cu profesii liberale.

Citește și: Cum a murit cu zile mama însărcinată de 25 de ani din Botoșani? Alexandra a trecut prin chinuri groznice mai bine de 8 ore pe patul de spital

Concediul de risc maternal poate dura maximum 120 de zile calendaristice. Acesta va fi acordat atât integral, cât și pe perioade fracționate, care, cumulate, să nu depășească acest număr de zile.

Indemnizația de risc maternal reprezintă 75% din media veniturilor lunare ale mamei din ultimele 10 luni dinaintea solicitării beneficiului.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si