Femeile antreprenor sau cele cu meserii liberale au dreptul la concediu de risc maternal. A intrat în vigoare o lege inițiată de USR care permite acest lucru.
"Concediul de risc maternal este un drept vital pentru mamele însărcinate care nu sunt în concediu de maternitate și cărora angajatorul nu le poate asigura un mediu de lucru sigur pentru sănătatea lor sau a copilului", transmit specialiștii din partidul din Opoziție pe pagina de Facebook.
Începând de joi 16 noiembrie, a intrat în vigoare legea care corectează această nedreptate.
Schimbare în legea concediului maternal
Zeci de mii de femei, de la avocate la medici, contabile, arhitecte, consultante fiscale și psihologi, vor beneficia de această nouă lege.
Singura condiție pe care trebuie să o îndeplinească toate aceste femei cu meserii liberale: un contract facultativ încheiat cu CNAS.
"România se mândrește cu un procent impresionant de femei antreprenor, fiind în top 10 mondial și top 3 în Uniunea Europeană.
Este esențial să susținem acest efort uriaș al femeilor cu inițiativă", spun inițiatoarele legii, deputatele USR Oana Murariu și Oana Țoiu.
Ce înseamnă concediul de risc maternal
Concediul de risc maternal se poate acorda în principal femeilor însărcinate care nu sunt în concediu de maternitate și cărora angajatorul nu le poate asigura condiții de muncă fără riscuri pentru sănătatea lor sau a copilului lor.
Acest tip de concediu medical se acordă fără condiție de stagiu de cotizare, astfel că nu trebuie să fi lucrat minimum 6 luni în ultimul an, pentru a-l obține, cum este necesar în cazul concediului prenatal.
Până acum condițiile de eligibilitate presupuneau ca beneficiara să fie angajată și să se afle în una dintre cele 3 situații de mai jos: - să fie însărcinată - să fi născut recent- solicitarea trebuie să se emită în termen de 6 luni de la data nașterii - să alăpteze.
Noua lege a extins eligibilitatea și în afara sferei angajatelor, către femeile antreprenor și cele cu profesii liberale.
Concediul de risc maternal poate dura maximum 120 de zile calendaristice. Acesta va fi acordat atât integral, cât și pe perioade fracționate, care, cumulate, să nu depășească acest număr de zile.
Indemnizația de risc maternal reprezintă 75% din media veniturilor lunare ale mamei din ultimele 10 luni dinaintea solicitării beneficiului.