Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a lansat în procedură de transparenţă decizională un ordin comun pentru aprobarea reglementării tehnice „Ghid tehnic pentru reglementarea circulației rutiere în soluție 2+1 (benzi de circulație) pe drumurile naționale aflate în administrarea Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere- S.A.”.

Ce este "sistemul 2+1" benzi de circulație

Acest sistem de amenajare a drumurilor presupune ca banda centrală să fie utilizată ca bandă de depășire alternativă pentru fiecare direcție, în scopul reducerii riscului de producere a coliziunilor frontale și laterale între vehicule.

Citește și: Cine este șoferul de 19 ani care a spulberat un grup de 8 tineri pe litoral. Avea un cocktail fatal de droguri în sânge și conducea o mașină scumpă

Conform proiectului de act normativ, sistemul 2+1 a fost implementat în țara noastră, în baza experiențelor internaționale, sub forma unui proiect pilot pe unul dintre drumurile naționale administrate de Compania de Drumuri.

Schimbare majoră pentru șoferii din România. Sistemul 2+1 de pe "drumul mortii" se extinde la nivel național

Schimbare majoră pentru șoferii din România. Sistemul 2+1 de pe "drumul mortii" se extinde la nivel național

Unde funcționează deja sistemul 2+1 în România

Sistemul de circulație 2+1 a fost implementat sub forma unui proiect pilot pe DN 2 km 30+200 – 40+200, "iar rezultatele în ceea ce privește eficiența pentru creșterea siguranței rutiere sunt încurajatoare", se spune în proiectul de act normativ.

Actul normativ se aplică drumurilor cu platformă cuprinsă între 12 – 14 metri, cu 2 benzi de circulație și acostament consolidat.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: O femeie care a cumpărat un dulap vechi de pe Facebook a rămas fără cuvinte când a văzut ce se afla în interiorul acestuia- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Presa locală a scris de-a lungul anilor că Drumul Național DN2 (E85) este unul dintre cele mai periculoase din țară.

Numărul mare de accidente mortale este generat mai ales din cauza faptului că, deși șoseaua are doar o bandă pe sens, mulți șoferi folosesc neregulamentar acostamentul mai larg drept banda 1, vitezele practicate sunt mari și multe depășiri sunt periculoase. 

De câțiva ani a existat o presiune din partea societății civile pentru a spori siguranța pe actualul DN2 și implementarea unui sistem de circulație 2+1 alternativ. Primul astfel de tronson-test a avut doar 9 kilometri.

În sistemul 2+1, sensurile de circulație nu sunt separate fizic printr-un parapete, ci prin spațiu liber lat de un metru.

Este de văzut dacă acest sistem va putea fi funcțional și va reduce numărul de accidente, atât pe E85, cât și pe alte șosele din țară. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si