Programul Rabla 2022. Mai multe prime de casare la achiziția unei mașini noi

Ministerul Mediului vrea să modifice programul Rabla astfel încât să fie scos din circulație un număr tot mai mare de autoturisme vechi și poluante. 

Citeste si: Români anchetați pentru fraude cu asigurări auto, în Germania. Pagubele ajung la zeci de mii de euro

Anul viitor, șoferii ar putea primi mai multe vouchere prin programul Rabla, nu doar unul, ca până cum.

În cadrul  programul Rabla 2022, primele de casare vor putea fi cumulate la achiziția unei mașini noi. Important este ca pentru fiecare voucher să fie casată o mașină veche.

Citeste si: Impozit auto 2022: Cât vom plăti la anul?

Noul program Rabla 2022 ar putea începe abia în februarie

Programul Rabla a mai permis folosirea mai multor vouchere simultan în perioada 2010-2012. Autoritățile au renunțat la acest sistem pentru că tichetele erau vândute pe piața neagră.

Citeste si: Benzina și motorina se scumpesc de la 1 ianuarie 2022. Anunț pentru toți șoferii din România

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Propunerile pentru schimbarea programului Rabla 2022 sunt acum discutate cu reprezentanții industriei auto.

Forma finală a programului Rabla 2022 ar urma să fie stabilită cel târziu în ianuarie, iar noul program să înceapă în februarie.

Condiție privind mașinile vechi asumată prin PNRR

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, afirmă că în ciuda programelor Rabla Clasic şi Rabla Plus, în România numărul maşinilor vechi nou înmatriculate este mai mare decât cel al autoturismelor noi.

El aminteşte că, la negocierea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Comisia Europeană a impus României să scoată din circulaţie, până în 2026, un sfert de milion de autovehicule vechi şi poluante, în acest context ministrul avansând ca soluţie majorarea unor taxe existente deja, conform News.ro.

Citeste si: Un astronaut a descris cum se văd din spațiu daunele climatice de pe Terra: ”Am văzut regiuni întregi arzând”

"Bugetele s-au consumat, suspendăm Rabla în decembrie şi reluăm programul în februarie 2022. Deci degeaba investim noi foarte mult şi venim din partea statului cu acest sprijin către cei care cumpără maşini noi, dacă pe partea cealaltă înmatriculările se fac la liber. De aceea propun şi colegilor mei din coaliţie să avem în balanţă cele două măsuri: de stimul pentru maşinile noi şi de descurajare", a declarat ministrul Mediului, miercuri seară, la B1 TV.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Descurajarea se face ori prin majorare de taxe, ori prin taxă nouă, a precizat ministrul.

"Guvernul a spus că nu vom introduce taxe noi, rămâne varianta ca anumite taxe existente, în cazul maşinilor vechi şi foarte poluatoare, să fie majorate. Noi va trebui să avem un parteneriat cu autorităţile publice locale, că acolo se plătesc taxele pe autoturisme şi să găsim o modalitate de a descuraja înmatricularea maşinilor mai vechi”, a mai afirmat ministrul.

Tanczos Barna a arătat că Guvernul poate creşte plafonul până la care pot fi impuse taxele locale pentru autovehicule poluante.

El a declarat că şi în luarea unei astfel de decizii autorităţile trebuie să aibă în vedere că există categorii de persoane vulnerabile, care nu îşi permit achiziţionarea unei maşini mai scumpe, din cauza situaţiei financiare, iar acestea vor avea nevoie de “mai mult sprijin” din partea statului.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si