In articol:
- Ce semnificație are sărbătoarea Schimbării la față a Domnului
- Ce trebuie să faci în această zi de sărbătoare
Sărbătoarea Schimbării la Faţă a Domnului este numită în popor şi Obrejenia şi semnifică o schimbare, o transformare. Aceasta se mai numește și Pobrejenia sau Probojeni, cuvânt tot de provenienţă slavonă (provenind de la verbul popular „a probazi)”.
Ce semnificație are sărbătoarea Schimbării la față a Domnului
Schimbarea la Față a Domnului se sărbătorește anual pe 6 august. Reprezintă unul din Praznicele împărătești ale Bisericii Ortodoxe.
Sărbătoarea de pe 6 august 2022 este marcată în calendarul ortodox cu o cruce roșie, dar și cu dezlegare la pește, fiindcă pică în Postul Adormirii Maicii Domnului.
În Noul Testament se arată că Iisus Hristos împreună cu trei dintre ucenici, Apostolii Petru, Iacov și Ioan au mers pe Muntele Tabor unde, în timp ce Îl priveau, Mântuitorul a început să strălucească foarte puternic. În timpul acestei străluciri, au venit Ilie și Moise din Vechiul Testament și au vorbit cu Iisus, iar ucenicii au rămas muți de uimire.
Ce trebuie să faci în această zi de sărbătoare
Până la această dată, țăranii trebuie să termine de cosit și de adunat fânul. Din acest moment, iarba și florile îmbătrânesc, diminuând calitatea furajului. Acum se culeg și ultimele plante de leac. În această zi se poate începe și gustatul boabelor de struguri. Deși încă nu sunt coapte și ți se sterpezește gura de la ele, tradiția le atribuie un rol vindecător și se spune că sunt buni de leac pentru cei care au intestinele sensibile.
Nu e bine să te mai scalzi în apele repezi de munte, deoarece apele se răcesc, iar cerbii vin să le spurce și crește riscul îmbolnăvirilor.
Tot în acestă zi, tradiţia populară aminteşte că este bine să evităm călătoriile, chiar şi pe distanţe scurte, pentru că există riscul să rătăcim drumul spre casă. În acest caz, putem să ne întoarcem doar în anul viitor, odată cu venirea berzelor.
Citeste si: Începe postul Sf. Marii 2022: Tradiţii şi obiceiuri în această perioadă