Close sidebar
Close sidebar

Schimbarea orei 2023. Ce criză energetică planetară a determinat trecerea la ora de vară în zorii Primului Război Mondial

Schimbarea orei 2023. În noaptea de sâmbătă spre duminică, 25-26 martie, deci în acest weekend, România trece la ora de vară, așa că vom schimba cu toții ceasurile cu o oră înainte.

Sorin Negru,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Schimbarea orei 2023. La ce oră exact vom da ceasurile înainte? Românii trec la ora de vară la 03:00 dimineața, când ceasurile se vor schimba să indice ora 04:00.

Citește și: Ora de vară 2023. Vom dormi mai puțin! Ora 03:00 devine ora 04:00! Cum este afectat organismul

Schimbarea orei 2023. Astfel că ziua de 26 martie 2023 va avea doar 23 de ore, în loc de 24 cum are în mod normal. 

Citește și: Ce țări nu își schimbă niciodată ora?

Schimbarea orei este un fenomen care a pornit din Germania, cu doi ani înainte de primul război mondial, spun istoricii.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Motivul pentru schimbarea orei a fost unul simplu: economisirea energiei, o problemă actuală și astăzi.

Schimbarea orei 2023- de unde a apărut trecerea la ora de vară 

Principiul de bază al schimbării orei a fost acela de a transfera o oră de lumină de seara pentru dimineața și exact asta au făcut germanii la doi ani după Primul Război Mondial, potrivit canalului History.

Suferind din cauza penuriei de cărbune, au schimbat ceasurile pentru a păstra energia electrică, adăugând o oră suplimentară la începutul zilei de lucru.

Aceasta a fost prima dată când sistemul ‘Daylight Saving Time’ (DST) a fost pus în practică, dar conceptul era departe de a fi nou, conform sursei citate.

Schimbarea orei, o idee de pe vremea lui Benjamin Franklin 

Benjamin Franklin a venit cu o idee similară într-o scrisoare către Journal de Paris în 1784.

El a sugerat că orașul ar putea economisi o „suma imensă” dacă nu ar arde lumânările în orele întunecate ale serii, dar nu a recomandat schimbarea ceasurilor pentru a facilita acest tip de economisire.

În Marea Britanie, în 1900, un anume William Willet a sugerat Parlamentului că schimbarea orei ar preveni „irosirea” luminii zilei”. S-a sugerat cu tărie că motivul lui a fost să facă serile mai ușoare și să aibă mai mult timp să joace golf.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

În unele privințe, dorința sa s-a împlinit când Marea Britanie a adoptat modelul german în mai 1916, iar până în 1918, SUA erau pe aceeași pagină. 

Criza energetică actuală, motiv de păstrare a orei de vară

Ca și în anii primului război mondial și în deceniile care au urmat, economisirea de energie este un aspect crucial și astăzi.

Țărilor membre ale Uniunii Europene li s-a cerut cu câțiva ani în urmă să renunțe la schimbarea orei de două ori pe an, dar acest lucru nu a mai fost pus în aplicare din cauza pandemiei de coronavirus, iar ulterior din motive de criză energetică.

Având în vedere contextul economic actual, trecerea la ora de vară ar putea reduce facturile la energie, având în vedere că ne vom putea bucura mai mult de lumina naturală

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI