La debutul lunii septembrie 2023, au intrat în vigoare noile reglementări în domeniul Educației, care au fost aprobate de către Parlament cu câteva luni în urmă și au primit semnătura președintelui Klaus Iohannis.

Citește și: Directoare de grădiniță, concediată pentru activitatea clandestină de pe internet. "Așa își finanțează viața de lux"

Mii de elevi români urmează să se întoarcă în sălile de clasă începând cu data de 11 septembrie 2023.

Schimbări majore în anul școlar 2023-2024! Toți copii vor avea un card de elev. Ce este acest document pe care elevii sunt nevoiți să-l aibă

Ce se schimbă începând cu anul școlar 2023-2024?

În primul rând, elevii care nu se supun normelor instituției de învățământ pe care o frecventează pot fi din nou exmatriculați. Cu toate acestea, acest lucru se întâmplă doar în cazurile extrem de grave. Elevii au totuși dreptul să conteste decizia conducerii și să își susțină punctul de vedere. Mai mult, reamintim faptul că, începând cu luna decembrie a anului trecut, conceptul de exmatriculare nu se mai punea în practică în școlile din România. 

De asemenea, noile reglementări în domeniul educației prevăd clase cu un număr redus de elevi și aduc cu ele noi discipline în trunchiul comun, unele fiind obligatorii, în timp ce altele sunt opționale.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Citește și: A fost semnat Planul Naţional Cadru de Acţiune, care prevede asigurarea siguranței în școlile din România

Printre materiile obligatorii pentru elevii de clasa a 11-a se numără și "Istoria evreilor. Holocaustul".

O altă disciplină obligatorie este "Istoria comunismului din România", cu toate că programa școlară pentru aceasta nu a fost încă aprobată.

Situația este similară și în cazul materiei opționale "Istoria, robia și deportarea romilor".

Schimbări majore în anul școlar 2023-2024! Toți copii vor avea un card de elev. Ce este acest document pe care elevii sunt nevoiți să-l aibă

Ce se întâmplă în cazul elevilor care primesc burse?

În ceea ce privește acordarea burselor, 30% dintre elevii fiecărei clase vor beneficia de burse de merit, în funcție de media lor, în ordinea descrescătoare a notelor. Cu toate acestea, o condiție nouă este ca elevii să obțină media 10 la purtare, în loc de 9,50, așa cum se întâmpla în trecut.

Citește și: Burse an școlar 2023-2024. Ce se întâmplă cu bursele elevilor din luna septembrie?

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

În ceea ce privește elevii orfani de unul dintre părinți, aceștia nu vor mai primi automat bursă socială. Acum, acordarea ajutorului depinde de venitul familiei. Această schimbare este contestată de reprezentanții elevilor.

Intră în vigoare cardul de elev. Ce prevede acesta?

O altă schimbare importantă adusă de începutul anului școlar 2023-2024 constă în implementarea cardului național de elev.

Acest document va fi oferit gratuit elevilor, va avea numele lor și va fi utilizat pentru a le asigura beneficiile stabilite în legislația educațională și pentru a accesa facilitățile oferite de companiile private.

Citește și: An școlar 2023-2024. Când are loc prima vacanță a elevilor?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si