Școli închise. ”Anul şcolar se va termina pe 12 iunie, până atunci continuă formele de învăţământ la distanţă. Până atunci vor avea mediile încheiate cu notele de până acum”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, luni.
El a precizat că Elevii din clasele a terminale vor putea reveni la şcoală între 2-12 iunie pentru a se pregăti pentru examenele naţionale.
Școli închise. ”Vor fi 10 elevi într-o sală de clasă, maxim 2-3 ore vor sta acolo şi se vor pregăti pentru examenele naţionale. Acestea se vor organiza cum au fost planificate, dar cu respectarea unor reguli de distanţare: intră pe un coridor ies pe alt coridor, se va măsura temperatura, se va face dezinfecţia”, a explicat
Iohannis.
El a argumentat că faptul că elevii s-ar duce la şcoală ar implica două riscuri mari: există riscul ca elevii să ducă boala la şcoală şi de la şcoală acasă.
Școli închise. Un alt argument al lui Iohannis a fost că sunt o serie de ţări din UE care nu mai doresc să redeschidă şcolile şi că sunt câteva ţări unde situaţia e în evaluare.
Școli închise. ”Am dorit să aflăm unde experimental s-au deschis şcolile.
Într-o provincie din Franţa s-a deschis experimental şcoala şi experimentul nu a decurs bine, Elevii au fost testaţi pozitiv şi mai mulţi dascăli au ajuns la terapie intensivă”, a relatat Klaus Iohannis.
Riscurile întoarcerii la școală
Școli închise. Patru asociaţii de elevi considerau, zilele trecute, că măsura reluării orelor de curs după încheierea stării de urgenţă este riscantă dacă nu se vor lua hotărâri care să garanteze siguranţa elevilor.
Acestea susţineau că este necesară asigurarea tuturor măsurilor în ceea ce priveşte igiena în sălile de curs, adică măşti de protecţie, mănuşi şi dezinfectanţi, dar şi menţinerea unei distanţe între elevi.
Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM) şi Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE) au transmis, sâmbătă, un comunicat de presă prin care atrag atenţia asupra pericolului pe care îl presupune reluarea cursurilor după finalizarea stării de urgenţă şi necesitatea realizării unui plan pentru a reglementa şcoala online.
Școli închise. "În ultimele zile, în spaţiul public au existat mai multe dezbateri cu privire la posibilitatea redeschiderii unităţilor de învăţământ preuniversitar din întreaga ţară după încetarea stării de urgenţă, mai exact, la sfârşitul lunii mai- începutul lunii iunie. Inclusiv ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a afirmat în nenumărate rânduri că sănătatea elevilor este prioritatea instituţiei pe care o conduce, dar refuză sistematic încă de la începutul crizei să întreprindă acţiuni care să facă posibilă educaţia în mediul online, astfel încât atât siguranţa, cât şi educaţia copiilor să fie asigurate”, se arată în comunicatul celor patru asociaţii
de elevi.
Școli închise. Acestea consideră măsura reluării orelor de curs ca fiind una riscantă, în condiţiile în care nu se vor lua hotărâri care să garanteze siguranţa elevilor.
Asociaţiile reamintesc şi câteva statistici pentru care în unităţile de învăţământ din România nu se pot lua în considerare măsurile de protecţie împotriva Covid-19, asigurând în acelaşi timp condiţii decente de susţinere a cursurilor.
Școli închise. Astfel, una din probleme o reprezintă lipsa spaţiului necesar în unităţile de învăţământ.
"Sălile de clasă ajung să găzduiască până la 38 de elevi, iar în aceste condiţii nu se poate pune problema aşezării în bănci astfel încât să se păstreze distanţa necesară. Un procent de 10% din unităţile de învăţământ, în special cele din zonele urbane, sunt supraaglomerate, arată studiul Comisiei Europene «Monitorul educaţiei şi formării» din anul 2018”, au precizat asociaţiile de elevi.