Ministrul Mediului a anunțat lansarea Programului de finanțare pentru eficiență energetică în clădiri publice. Ghidul de finanțare a fost trimis spre publicare la Monitorul Oficial.

„În maxim 60 de zile de la data trimiterii ghidului la Monitorul Oficial, se vor putea încărca proiecte de finanțare, vom avea un buget de 451 milioane de lei și o supracontractare de 200%, ceea ce înseamnă că vom putea primi proiecte de aproximativ 1 miliard de lei pentru a le finanța de eficientizare energetică”, a spus Mircea Fechet, ministrul Mediului.

Citește și: Ajutor financiar de 500 lei, pentru elevi. Părinții pot completa cererea pentru tichetele educaționale până pe data de 26 octombrie

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Ministrul Mediului a precizat că scopul programului este ca facturile la energie să fie mai mici la final de lună. 

„Ne propunem o reducere de cel puțin 35% a acestor facturi”, a menționat el, adăugând că acest lucru reduce poluarea deoarece se vor folosi mai puțini combustibili fosili pentru încălzire.

Care sunt instituțiile eligibile pentru a primi banii de la stat?

Printre solicitanții eligibili în cadrul Programului de finanțare pentru eficiență energetică în clădirile publice se numără unităţile administrativ-teritoriale organizate la nivel de comună, oraş, municipiu, judeţ, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiului Bucureşti și instituţiile publice din subordinea autorităţilor deliberative ale administraţiei publice locale.

Noile categorii de solicitanți eligibili sunt:

  • cluburile sportive de drept public și Comitetul Olimpic Sportiv Român
  • unitățile publice centrale și/sau teritoriale cu atribuţii specifice în domeniul apărării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, a proprietăţii publice şi private, asigurarea ordinii publice, prevenirea şi combaterea faptelor antisociale, protecţia civilă şi gestionarea situaţiilor de urgenţă, apărarea împotriva incendiilor şi protecţia civilă a populaţiei şi bunurilor

Citește și: Pensii de 21.000 de lei pentru jumătate dintre pensionarii "speciali" din România. Cine sunt aceștia

Ministrul precizează că nu doar școlile și grădinițele vor putea participa la acest program, deoarece orice clădire publică cum ar fi dispensarele, sălile de sport sau spitalele, precum și alte clădiri publice de acest fel, pot fi finanțate prin acest program.

„Este foarte important faptul că finanțarea este în proporție de 100%. Primăriile nu trebuie să aloce niciun ban din bugetul propriu. Fiecare leu cheltuit în eficientizarea energetică a clădirilor publice, aduce 3 lei la terminarea investițiilor, la bugetul de stat", a menționat ministrul Mircea Fechet.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si