Școlile nu trec în online în niciun județ. Ministrul Sorin Cîmpeanu, anunț de ultim moment
Niciun județ nu a atins pragul de 75% paturi ocupate din cele alocate pentru pacienții COVID-19, astfel că școala va continua cu prezență fizică în toată țara.
Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a transmis, joi, că rata de ocupare a paturilor destinate pacienților Covid nu a depășit pragul de 75% în niciun județ. În aceste condiții, școlile funcționează în continuare cu prezență ficiză, în ciuda cifrelor record de îmbolnăviri din valul Omicron.
„Conform informării primite de la Ministerul Sanatatii, astăzi, joi, 3 februarie, rata de ocupare a paturilor destinate pacienților Covid nu a depășit pragul de 75% in niciun județ. Coroborat cu prevederile Ordinului comun Sănătate-Educație, nu vor trece integral în online unitățile de învățământ din niciun județ”, a declarat joi ministrul Sorin Cîmpeanu.
Care erau județele în pericol de trecere în online
Județul Cluj, unde se aștepta atingerea acestui prag, iar ministrul Educației anunțase ca sigură trecerea școlilor și grădinițelor de aici în online, înregistrează joi o rată de ocupare de 65%, potrivit Hotnews.
Autorităţile clujene au decis să suplimenteze numărul de paturi în spitale, pentru ca ponderea celor ocupate de pacienţi să nu depăşească 75%, procent la care activitatea şcolilor trebuie să treacă în online, conform normelor în vigoare.
"DSP a avut o întrevedere cu managerii de spitale şi s-a mărit capacitatea în spitale de la aproximativ 700 de paturi în total la peste 1.000 în judeţ", a declarat, joi, prefectul Tasnadi Szilard.
Județul Vaslui a trecut în topul național cu cel mai ridicat procent- 67% din paturile de spital pentru bolnavii de COVID sunt ocupate. Alte două județe au un grad de 65%- Botoșani și Buzău.
160 de orașe din România au incidență de peste 10 la mie, cea mai mare fiind în orașul Otopeni, județul Ilfov, de 37,88 la mie.
Ce școli sunt închise în Capitală din cauza pandemiei
Cursurile cu prezenţă fizică au fost suspendate în şase unităţi de învăţământ, a anunţat, miercuri, Prefectura Capitalei, după şedinţa Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU).
Hotărârea de miercuri seara a Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) cuprinde lista unităților școlare în care cursurile sunt suspendate din cauza numărului de infectări cu coronavirus și perioada în care este preconizată revenirea cursurilor cu preență fizică.
Pentru Colegiul Economic "Virgil Madgearu" şi pentru Şcoala gimnazială "I. Gh. Duca" suspendarea cursurilor este prevăzută de miercuri până pe 6 februarie.
La Şcolile gimnaziale nr.
195 şi nr. 115 cursurile se suspendă de miercuri până pe 7 şi, respectiv, 9 februarie, urmând ca toate orele să fie ținute online.
Liceul Teoretic "Ion Barbu" şi Şcoala gimnazială "Constantin Brâncuşi" intră în online de joi până pe 7 şi, respectiv, 9 februarie.
Hotărârea CMBSU propune reluarea cursurilor cu prezenţă fizică pentru Colegiul Naţional "I.L. Caragiale" începând de miercuri.
Noile scenarii de intrare în online a școlilor
Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a vorbit miercuri despre rata de infectare la nivel național și despre noile scenarii de intrare în online a școlilor.
”Ieri, am modificat acest ordin de ministru, pentru a aduce perioada de carantină în linie cu reglementările generale” a spus Cîmpeanu, arătând că Hotărârea CNSU a generat modificarea perioadei de carantină la 5 zile.
Ministrul a fost întrebat ce mesaj are pentru părinții ai căror copii s-au infectat la școală, iar școlile au rămas încă deschise, însă răspunsul nu a ezitat să apară.
Acesta a oferit exemplu pe Franța, cea care a lăsat școlile deschise la 350.000-400.000 de infectări.”Cei care se îmbolnăvesc, din păcate, trebuie să stea în izolare, ceilalţi merg la şcoală. Sistemul de învăţământ din România, copiii din România au plătit mult prea mult, mult prea greu şi dificil de recuperat aceste perioade de suspendare a activităţii şcolilor”, a spus ministrul.
Școlile trec în online în funcție de ocuparea paturilor la ATI
Pentru județele în care se ia hotărârea ca școala să se mute în online, se va lua drept referință numărul de paturi ocupate de la ATI.
”Ziua de joi este ziua de referinţă, din perspectiva numărului de paturi ocupate, din paturile destinate pacienţilor COVID. Această situaţie este prezentată de Ministerul Sănătăţii şi generează modul de funcţionare pentru întreaga săptămână viitoare. Aşteptăm şi noi ziua de joi, de mâine, pentru a vedea dacă un judeţ din România a atins pragul de 75%. Dacă se va întâmpla acest lucru, atunci şcolile şi grădiniţele din acel judeţ vor intra în sistem online, din păcate, până când rata de ocupare a paturilor va ajunge la 70%, nu la 75%. Aşteptăm ziua de mâine să vedem dacă este vreun judeţ în această situaţie”, a spus ministrul Educaţiei.
Potrivit ultimelor raportări, aproximativ 27.000 de elevi au fost infectați cu COVID-19 și peste 7.000 de angajați din sistemul de învățământ.