In articol:
"Nu cred nici pentru o fracţiune de secundă în declaraţiile de genul nimic nu va mai fi ca înainte. Din contră, totul va fi la fel", afirmă
"Nu ne vom trezi, după izolare, într-un nouă lume; va fi aceeaşi, puţin mai rea", insistă cel mai citit scriitor francez contemporan în străinătate şi cel mai tradus autor francez în viaţă.
Epidemia de coronavirus, estimează romancierul, "ar trebui să aibă drept rezultat principal accelerarea unor mutaţii în curs" printre
"Epidemia de coronavirus oferă un motiv magnific de a adera la această tendinţă: o anumită uzură morală care pare să afecteze relaţiile umane", afirmă Michel Houellebecq.
"La fel de greşit ar fi să afirmăm că am redescoperit tragicul, moartea, sfârşitul, etc...", continuă scriitorul care îi critică pe unii scriitori izolaţi în reşedinţele lor de vacanţă.
Un renumit scriitor francez are o viziune sumbră asupra lumii după pandemie: „Totul va fi la fel. Nu ne vom trezi...”
Deşi epidemia de Covid-19 a cauzat moartea a mai mult de 25.000 de persoane în Franţa, sutorul afirmă că "niciodată moartea nu a fost la fel de discretă ca în aceste ultime săptămâni".
"Victimele se rezumă la o unitate în statistica morţilor zilnice şi în angoasa care se răspândeşte în populaţie pe măsură ce totalul creşte la ceva neobişnuit de abstract",
Citeste si: Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie- wowbiz.ro
"O altă cifră va avea la fel mult importanţă în aceste săptămâni, cea a vârstei bolnavilor. Până la ce vârstă este convenabil să-i îngrijim? 70, 75, 80 de ani?", se întreabă romancierul. "Niciodată nu s-a vorbit cu atâta neruşinare faptul că viaţa tuturor nu are aceeaşi valoare", constată autorul "Supunerii".
Michel Houellebecq, pe numele său real Michel Thomas, s-a născut în insula Réunion, la 26 februarie 1956 sau 1958 (după afirmaţia autorului). După absolvirea Institutului Naţional de Agronomie Paris-Grignon, s-a înscris la secţia Cinematografie a Şcolii Naţionale Superioare Louis Lumière, abandonând-o înainte de a-şi lua diploma.
Poet, romancier, eseist şi regizor, este cel mai important scriitor francez contemporan, cunoscut ca atare în toată lumea.
Citeste si: Italia începe să iasă din izolare într-o semi-libertate supravegheată
Cariera literară şi-o începe publicând versuri. Prima sa culegere de poeme atrage atenţia criticii: "În căutarea fericirii" (La poursuite du bonheur) primeşte în 1991 Premiul Tristan Tzara, iar următoarea, "Sensul luptei" (Le sens du combat), obţine în 1996 Premiul Flore. Urmează volumele "Renaştere" (Renaissance, 1999) şi "Configuraţia ultimului ţărm" (Configuration du dernier rivage, 2013).
Citeste si: Anunț de ultimă oră! Raed Arafat: „15 sptembrie este data!” Ce urmează să se întâmple?
În 2015 îi apare la Gallimard Neîmpăcat. "Antologie personală 1991-2013" (Non réconcilié. Anthologie personnelle 1991-2013; Humanitas Fiction, 2016). Ca romancier cunoaşte un succes fulminant după ce publică în 1994 "Extinderea domeniului luptei" (L’Extension du domaine de la lutte) şi, mai ales, „scandalosul“ Particulele elementare (Les Particules élémentaires, 1998), câştigător al Premiului Novembre şi, în 2002, prin traducerea engleză, al Premiului Internaţional IMPAC Dublin. Fiecare nouă apariţie romanescă a autorului- "Platforma", (Plateforme, 2001), "Posibilitatea unei insule" (La possibilité d’une île, 2005), pentru care primeşte Premiul Interallié- a trezit polemici înverşunate, iar numărul admiratorilor săi nu este egalat decât de cel al detractorilor. În 2010, "Harta şi teritoriul" (La Carte et le territoire) a fost încununat cu Premiul Goncourt. Înainte de apariţia pe piaţă (prevăzută pentru 7 ianuarie 2015, dată care, printr-o coincidenţă tragică, a fost ziua atentatului din redacţia Charlie Hebdo), romanul "Supunere" (Soumission; Humanitas Fiction, 2015) a fost piratat şi citit de mii de internauţi, ajungând ulterior bestseller internaţional. "Supunere" s-a situat în fruntea topurilor de vânzări atât în Franţa, cât şi în alte 40 de ţări. Pe 4 ianuarie 2019 a apărut "Serotonină" (Sérotonine; Humanitas Fiction, 2019), care urcă ameţitor în topurile de vânzări din lume. În aprilie 2019, Houellebecq a primit Legiunea de Onoare.