Guvernul Greciei a acuzat marți Marea Britanie că dă dovadă de "lipsă de respect”, anulând brusc o întâlnire între șefii de stat, într-o dispută cu privire la sculpturile grecești antice aduse în Marea Britanie la începutul secolului al XIX-lea.

Citește și: Care sunt salariile medii în fiecare țară din Europa. Angajații cel mai bine plătiți, în Islanda, Luxemburg și Elveția- HARTA

Premierul britanic Rishi Sunak a anulat o întâlnire planificată cu omologul său grec, Kyriakos Mitsotakis, după ce acesta din urmă a ridicat cererea veche de decenii pentru returnarea sculpturilor Partenonului de la British Museum.

„Acest lucru nu este obișnuit, încercăm să găsim un precedent și nu putem”, a declarat Pavlos Marinakis, purtătorul de cuvânt al guvernului grec.

„Arată o lipsă de respect față de prim-ministru, dar și față de țara pe care o reprezintă”, a explicat oficialul de la Atena.

Grecia a cerut în mod repetat Muzeului Britanic să returneze definitiv sculpturile vechi de 2.500 de ani pe care diplomatul britanic Lord Elgin le-a scos din templul din Partenon la începutul secolului al XIX-lea, când era ambasador în Imperiul Otoman. 

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Premierul grec Mitsotakis s-a plâns într-un interviu acordat duminică BBC că discuțiile despre o posibilă întoarcere a sculpturilor la Atena nu au avansat suficient de repede.

El a spus că prezența sculpturilor în British Museum este ca și cum "ar fi tăiat Mona Lisa pe jumătate” și nu a fost o chestiune de proprietate, ci de „reunificare” a celor două colecții.

Un purtător de cuvânt al premierului Rishi Sunak a spus că nu există planuri de returnare a sculpturilor.

sculpturi grecia

Sculpturile grecești din British Museum

[Sursa foto: Twitter]

Ce sunt statuile grecești din Parthenon

Statuile grecești din British Museum reprezintă o colecție de diferite tipuri de decorațiuni arhitecturale din marmură din templul Atenei (Parthenon), din Acropole, Atena.

Realizate între 447 î.Hr. și 432 î.Hrm ele constau într-o serie de panouri sculptate în relief care înfățișează bătălia dintre centauri și lapiți la sărbătoarea de nuntă a lui Peirithoos, precum și figuri ale zeilor și ale eroilor legendari de pe frontoanele templului.

Muzeul Britanic găzduiește 15 metope, 17 figuri de fronton și 75 m din friza originală. Partenonul are o istorie complexă, a suferit daune semnificative de-a lungul istoriei sale, în special ca urmare a unei explozii în timp ce era folosit ca depozit de muniție în 1687.

Aproximativ 50% din decorația arhitecturală originală de pe Partenon este acum pierdută, fiind distrusă de-a lungul secolelor.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Cum au ajuns statuile în British Museum

Decizia lui Sunak de a anula întâlnirea a fost criticată și de unele partide britanice de opoziție și de un grup de ONG-uri susținute de politicieni britanici din diferite partide care doresc

să rezolve problema.

Grupul Parthenon Project a propus o înțelegere care ar vedea sculpturile reunificate în Atena – fără ca Marea Britanie și Grecia să cadă de acord asupra cui le dețin.

Până la începutul secolului al XIX-lea, Imperiul Otoman a deținut autoritatea de guvernare în Atena timp de 350 de ani. Lord Elgin a fost ambasadorul britanic la Imperiul Otoman și a solicitat cu succes autorităților să poată desena, măsura și muta sculpturi din Parthenon.

Lorului Elgin i s-a acordat un permis (firman), iar între 1801 și 1805, acționând sub supravegherea autorităților relevante, englezul a mutat aproximativ jumătate din sculpturile rămase din ruinele Partenonului.

Toată colecția de antichități a lui Elgin a fost apoi transportată în Marea Britanie. Acțiunile sale au fost investigate amănunțit de un comitet parlamentar britanic în 1816 și s-au dovedit a fi în întregime legale, înainte ca sculpturile să intre în colecția Muzeului Britanic prin decizia Parlamentului de la Londra.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si