VIDEO. Sculpturi grecești vechi de 2.500 de ani, "mărul discordiei" între două țări din Europa. Scandal diplomatic fără precedent
Un scandal diplomatic fără precedent este în plină desfășurare între Grecia și Marea Britanie. Totul a pornit de la o colecție de sculpturi grecești antice care se află în muzeele din Londra, iar guvernul de la Atena le vrea înapoi!
Author: Sorin Negru marți 28 noiembrie 2023 , 17:05
Guvernul Greciei a acuzat marți Marea Britanie că dă dovadă de "lipsă de respect”, anulând brusc o întâlnire între șefii de stat, într-o dispută cu privire la sculpturile grecești antice aduse în Marea Britanie la începutul secolului al XIX-lea.
Premierul britanic Rishi Sunak a anulat o întâlnire planificată cu omologul său grec, Kyriakos Mitsotakis, după ce acesta din urmă a ridicat cererea veche de decenii pentru returnarea sculpturilor Partenonului de la British Museum.
„Acest lucru nu este obișnuit, încercăm să găsim un precedent și nu putem”, a declarat Pavlos Marinakis, purtătorul de cuvânt al guvernului grec.
„Arată o lipsă de respect față de prim-ministru, dar și față de țara pe care o reprezintă”, a explicat oficialul de la Atena.
Grecia a cerut în mod repetat Muzeului Britanic să returneze definitiv sculpturile vechi de 2.500 de ani pe care diplomatul britanic Lord Elgin le-a scos din templul din Partenon la începutul secolului al XIX-lea, când era ambasador în Imperiul Otoman.
Premierul grec Mitsotakis s-a plâns într-un interviu acordat duminică BBC că discuțiile despre o posibilă întoarcere a sculpturilor la Atena nu au avansat suficient de repede.
El a spus că prezența sculpturilor în British Museum este ca și cum "ar fi tăiat Mona Lisa pe jumătate” și nu a fost o chestiune de proprietate, ci de „reunificare” a celor două colecții.
Un purtător de cuvânt al premierului Rishi Sunak a spus că nu există planuri de returnare a sculpturilor.
Ce sunt statuile grecești din Parthenon
Statuile grecești din British Museum reprezintă o colecție de diferite tipuri de decorațiuni arhitecturale din marmură din templul Atenei (Parthenon), din Acropole, Atena.
Realizate între 447 î.Hr. și 432 î.Hrm ele constau într-o serie de panouri sculptate în relief care înfățișează bătălia dintre centauri și lapiți la sărbătoarea de nuntă a lui Peirithoos, precum și figuri ale zeilor și ale eroilor legendari de pe frontoanele templului.
Muzeul Britanic găzduiește 15 metope, 17 figuri de fronton și 75 m din friza originală. Partenonul are o istorie complexă, a suferit daune semnificative de-a lungul istoriei sale, în special ca urmare a unei explozii în timp ce era folosit ca depozit de muniție în 1687.
Aproximativ 50% din decorația arhitecturală originală de pe Partenon este acum pierdută, fiind distrusă de-a lungul secolelor.
Decizia lui Sunak de a anula întâlnirea a fost criticată și de unele partide britanice de opoziție și de un grup de ONG-uri susținute de politicieni britanici din diferite partide care doresc
să rezolve problema.
Grupul Parthenon Project a propus o înțelegere care ar vedea sculpturile reunificate în Atena – fără ca Marea Britanie și Grecia să cadă de acord asupra cui le dețin.
Până la începutul secolului al XIX-lea, Imperiul Otoman a deținut autoritatea de guvernare în Atena timp de 350 de ani. Lord Elgin a fost ambasadorul britanic la Imperiul Otoman și a solicitat cu succes autorităților să poată desena, măsura și muta sculpturi din Parthenon.
Lorului Elgin i s-a acordat un permis (firman), iar între 1801 și 1805, acționând sub supravegherea autorităților relevante, englezul a mutat aproximativ jumătate din sculpturile rămase din ruinele Partenonului.
Toată colecția de antichități a lui Elgin a fost apoi transportată în Marea Britanie. Acțiunile sale au fost investigate amănunțit de un comitet parlamentar britanic în 1816 și s-au dovedit a fi în întregime legale, înainte ca sculpturile să intre în colecția Muzeului Britanic prin decizia Parlamentului de la Londra.