Uniforma şcolară ar putea redeveni obligatorie în școlile din România, dacă un proiect de lege venit din arcul guvernamental va fi adoptat în sesiunea parlamentară din septembrie.

Citește și: VIDEO Bulversați de prima probă la Bacalaureat! Unii au avut emoții atât de mari, încât au uitat calificativul

La Senat a fost depus un proiect de către deputatul PSD Iulian-Alexandru Badea care modifică legea învăţământului preuniversitar 198/2023 şi prevede posibilitatea ca cei din conducerea unităţilor de învăţământ să poată solicita utilizarea obligatorie a uniformelor şcolare.

Motivul invocat de inițiatorul de la PSD este: "asigurarea bunei desfăşurări a cursurilor şi activităţilor desfăşurate în unităţile de învăţământ preuniversitar şi în toate spaţiile educaţiei şi formării profesionale”.

Uniforma școlară, gratuită

Uniforma școlară va fi acordată elevilor în mod gratuit, mai propune iniţiative legislativă.

„Pentru asigurarea bunei desfăşurări a cursurilor şi activităţilor desfăşurate în unităţile de învăţământ preuniversitar şi în toate spaţiile educaţiei şi formării profesionale, conducerea unităţilor de învăţământ pot solicita utilizarea obligatorie a uniformei şcolare", spune deputatul PSD.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: „Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:- wowbiz.ro

"Aprobarea detaliilor tehnice privind obiectele vestimentare şi de încălţăminte ce compun uniformă şcolară, se realizează prin ordin al ministrului educaţiei.

Uniformă şcolară se acordă elevilor în mod gratuit, finanţarea cheltuielilor prevăzute pot fi acoperite din fonduri guvernamentale de la bugetul de stat, bugetul Ministerului Educaţiei sau a altor instituţii ce coordonează unităţi din reţeaua naţională şcolară sau din bugetele consiliilor judeţene/Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi consiliilor locale, cât şi din fonduri externe nerambursabile”, conform iniţiativei legislative.

Uniforma școlară ar fi acordată gratuit de școală

Uniforma școlară ar fi acordată gratuit de școală

[Sursa foto: Facebook]

Uniforma școlară ar reduce abandonul școlar

Deputatul PSD argumentează, în expunerea de motive a proiectului, că „potrivit studiilor realizate de Comisia Europeană, abandonul şcolar este cauzat de problemele personale sau de familie, dificultăţi de învăţare sau în cele mai multe cazuri, situaţia socioeconomică precară, care din păcate se poate traduce prin imposibilitatea părinţilor de a susţine achiziţionarea rechizitelor sau a obiectelor vestimentare necesare frecventării cursurilor fizice, ori a mijloacelor informati

Uniforma școlară, gratuită

Uniforma școlară ar fi acordată gratuit de școală

[Sursa foto: Facebook]
ce pentru asigurarea accesului la cursurile în format on-line”.

De asemenea, abandonul şcolar generează şomaj, excluziune socială, sărăcie, probleme de sănătate şi poate eel mai grav aspect este făptui că multiplică acest cere vicios, generaţie după generaţie, mai susţine social-democratul, potrivit News.ro.

Un articol din Legea învăţământului preuniversitare prevede că elevii au „obligaţia de a se prezenta la şcoală într-o ţinută vestimentară decentă şi adecvată, conform regulamentului unităţii de învăţământ preuniversitar”, „consider oportun ca acestora să li se acorde şi dreptul de a beneficia, în mod gratuit, de uniforma şcolară”.

Citeste si: Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat femeia de afaceri: „Aveam leucoplast pe ușă, iar ploșnițele treceau prin leucoplast.”- kfetele.ro

Citeste si: Ea este tânăra de 25 de ani care a murit după ce a căzut în gol cu liftul: ”Absurd, nu trebuia să fie așa”- radioimpuls.ro

Senatul este prim for sesizat pe proiectul de lege, iar Camera Deputaţilor este decizional. În cel mai optimist scenariu, legea ar putea fi adoptată în toamnă-iarnă, iar uniforma ar reveni în anul școlar 2025-2026.

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si