Se dau vouchere de vacanță de 1.600 de lei. Cine sunt bugetarii care le primesc și în ce condiții
Angajații din sistemul de învățământ primesc vouchere de vacanță de 1.600 de lei, potrivit unui ordin semnat de ministrul Educației Ligia Deca. Care sunt condițiile în care se acordă aceste vouhere și cine le primește vezi mai jos.
Potrivit unui ordin de ministru nr. 4.440 din 15 mai 2024, aceste vouchere de 1.600 lei sunt acordate celor care au salarii nete de până la 8.000 lei inclusiv.
Pentru sumele reprezentând vouchere de vacanța se calculează şi se rețin contribuții pentru asigurări sociale de sănătate și sunt supuse impozitării în luna în care au fost acordate beneficiarului, se mai spune în actul legal.
"În situația în care se restituie contravaloarea voucherului de vacanță, persoana beneficiază de recalcularea contribuției pentru asigurări sociale de sănătate şi impozitului în luna următoare restituirii", potrivit ordinului de ministru.
Potrivit Edupedu.ro, o Ordonanța de urgență din februarie 2024 stabilește că indemnizația de hrană și voucherele de vacanță pentru angajații din Învățământ se stabilesc prin raportare la salariul net cuvenit funcției de bază.
Bani mai mulți pentru profesori și sub formă de bonus
Ligia Deca, ministrul Educației, a spus că anul acesta va crește suma cu care vor fi plătiți profesorii implicați în desfășurarea examenelor naționale la vară.
„Ceea ce pot spune cu siguranță este că va fi o creștere față de anul trecut și o vom anunța în scurt timp”, a spus Deca la TVR Info, în emisiunea Info Edu.
Ligia Deca a dat ca exemplu suma de 1500 de lei brut pe care a primit-o anul trecut un profesor, care a corectat în jur de 100 de lucrări. Ea nu a precizat cu cât va crește suma, ci doar că acest calcul „se face pe volum de muncă”.
Ministrul Educației a spus că au crescut anual sumele alocate corectorilor și supraveghetorilor și în general celor implicați în procesul de evaluare.
"Dacă anul trecut un profesor corector avea alocate aproximativ 100 de de lucrări, ele puteau fi corectate undeva la 2-3 zile dacă făceau numai asta, iar din punct de vedere al retribuției era undeva la 1.500 lei brut. Deci, nu este o sumă nesemnificativă, nu este nici o sumă foarte mare, dar cred că este o sumă care să motiveze profesorii care au competențe de evaluare să fie implicați în aceste examene.
Evident, un plus față de motivația intrinsecă”, a transmis Ligia Deca.