Alba Iulia In luna mai a acestui an, cei de la Ministerul Comunicatiilor au anuntat ca spera ca din toamna sa inceapa implementarea proiectului primului oras inteligent din tara. Orasul ales a fost Alba Iulia, oras care si-a pus la punct o strategie de dezvoltare in 2002-2003 si s-a tinut de ea, fiind orasul cu cea mai mare absorbtie a fondurilor europene pe cap de locuitor.
Conform celor de la greatnews.ro, cei de aici au deja un sistem de transport in comun inteligent, dar exista un oras care vine puternic din urma. Oradea a facut deja primii pasi spre a deveni un smart city. Aici, contoarele de apa sunt citite de la distanta, parcarea se plateste direct din cont, fara SMS, exista un sistem de plata electronic pentru transportul in comun si 60 de hotspot-uri publice de Wi-Fi.
Pentru Oradea, proiectul de smart city urmeaza sa se implementeze pana in 2025 si are ca sursa de finantare fondurile europene, dar si parteneriatele publice-private.
Oradea In Bucuresti, doar intr-o mica parte din sectorul 4, in parcul Tineretului, exista mai multe aplicatii de tip Smart City.
Pentru a fi considerat un oras inteligen ai nevoie de transport public in comun platibil prin mai multe surse, solutii de tip smart city integrate in oras, ai nevoie de parcari inteligente si bine gestionate, iluminat public inteligent, reducerea semnificativa a poluari si cat
mai multe facilitati pentru cetateni, pentru a se evita drumurile catre autoritatile locale sau catre cele administrative.