Școli închise în ianuarie 2023 și februarie 2023 din cauza gripei? ”Măsurile vor fi de informare a inspectoratelor școlare în legătură cu ce trebuie făcut”
Școli închise în ianuarie 2023 și februarie 2023? Cazurile de gripă din România care cresc de la o zi la alta devin tot mai îngrijorătoare în contextul în care în perioada pandemiei școlile au fost închise și cursurile s-au ținut online.
Școli închise în ianuarie 2023 și februarie 2023 din cauza gripei?
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a susținut joi o conferință de presă în care a vorbit despre explozia cazurilor de gripă din România. Potrivit acestuia încă nu se declară existența unei epidemii de gripă. Rafila a spus că este a treia săptămână consecutivă când cazurile de gripă cresc.
„ Nu cred că o să fie nevoie de măsuri care să ducă la închiderea unităților școlare.
Măsurile vor fi de informare a inspectoratelor școlare în legătură cu ce trebuie făcut în organizarea unităților de învățământ, inclusiv trimiterea acasă a copiilor care sunt răciți, dacă părinții i-au adus la școală, în ciuda faptului că au simptome ”, a spus Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Alexandru Rafila a declarat faptul că rata de pozitivare la gripă este în prezent de 37%.
Conform ministrului, este posibil ca în acest sezon vârful să fie atins în perioada 15 ianuarie – 10 februarie, după care va urma o scădere.
În cadrul conferinței de presă a participat și Ministrul Educației, Ligia Deca, care a spus că nu încurajează neparticiparea la cursuri, în contextul în care în perioada pandemiei elevii au învățat în sistem online.
„Procesul educaţional va reîncepe începând cu 9 ianuarie, lunea viitoare, aşa cum este prevăzut în structura anului şcolar. Nu încurajăm în niciun fel neparticiparea la cursuri. Considerăm că, după doi ani pandemici, este foarte important să păstrăm ritmul şi să avem un procent mare de participare la cursuri.
Considerăm că accentul, aşa cum am discutat împreună cu domnul ministru al Sănătăţii, trebuie să fie pe prevenţie”, a spus Ligia Deca, potrivit Agerpres.
„Ne dorim ca toţi copiii să aibă acces la educaţie şi, în cazul în care manifestă simptome respiratorii, să aibă o perioadă cât mai scurtă, care este ulterior recuperată, de izolare la domiciliu. Este responsabilitatea noastră, a tuturor- atât părinţi, cât şi profesori şi management şcolar-, să prevenim răspândirea virusului gripal”, a
mai spus Ministrul Educației.
Ministrul Educației a mai declarat că există în regulamentul de funcționare și organizare a unităţilor de învăţământ preuniversitar prevederi referitoare la o eventuală decizie de a închide școlile în cazul unui focar de gripă.
Cursurile şcolare vor fi reluate normal şi nu sunt luate în calcul suspendarea sau desfăşurarea online, a anunţat Ministerul Educaţiei după şedinţa convocată de Ministerul Sănătăţii.
Recomandări pentru a preveni răspândirea gripei
Autoritățile au pregătit o serie de măsuri și recomandări pentru a preveni creșterea numărului de cazuri, în special în școli și grădinițe unde elevii și preșcolarii se vor reîntoarce din 9 ianuarie și unde riscul de infectare este ridicat.
Măsurile recomandate de Ministrul Sănătății pentru următoarea perioadă sunt
Purtarea măștii de protecție, evitarea aglomerației și aerisirea încăperilor
Menținerea unei igiene adecvate a mâinilor
Consultarea medicului de familie la apariția simptomelor respiratorii
Consultarea centrelor de evaluare sau centrelor de permanență organizate la nivel județean
Vaccinarea antigripală
La nivelul unităților sanitare este recomandat triajul zilnic pentru personal, purtarea echipamentului de protecție pentru toate persoanele care vin în contact cu pacienții și limitarea programului de vizite.
În școli sunt recomandate realizarea triajului zilnic, utilizarea măștilor de protecție de către cadrele didactice, eventual de către copii în anumite circumstanțe, asigurarea materialelor necesare dezinfecției, aerisirea periodică a încăperilor.
Conform Ministerului Educţiei, în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice, va fi luată în calcul încheierea unui protocol comun ME-MS.