Directorul general al Electrocentrale Galati, Lucian Baltatescu, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca din cauza nerespectarii de catre distribuitorul Calorgal a unor clauze contractuale si a unor datorii de circa 4 milioane aferente lunii martie s-a decis sistarea producerii de energie termica in municipiul Galati.

"Din cauza nerespectarii clauzei contractuale, plata in avans, pe care am notificat-o de nenumarate ori catre Calorgal si municipalitate, acum doua saptamani am decis, in prima faza, reducerea parametrilor agentului termic, si nu oprirea, catre populatie, scoli si celelalte institutii racordate la sistemul centralizat, pentru ca scolile si celelalte institutii

racordate la sistemul centralizat sa nu aiba de suferit. Conform contractului noi aveam toate drepturile sa oprim atunci, dar ne-am gandit la populatie, la scoli. Deoarece pana la data de 29 martie, ora 24,00, s-a livrat 98 la suta din energia termica comandata de Calorgal pe luna martie, coroborat cu neincasarea decat in procent de 30 la suta a contravalorii energiei termice livrate, am decis impreuna cu administratorul special si echipa manageriala oprirea livrarilor si implicit oprirea agregatelor energetice. De aseara de la ora 24 noi am sistat livrarea de agent termic catre municipiul Galati", a spus Baltatescu.

Astfel, locuitorii municipiului Galati nu mai beneficiaza nici de incalzire  si nici de apa calda.

Reprezentantul Electrocentrale Galatii a adaugat insa ca sustine in continuare functionarea sistemului centralizat de termoficare, chiar daca la acesta mai sunt racordate circa 20.000 de apartamente.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Concedieri masive în mai multe firme din țară după retragerea companiilor străine. „Plec unde manopera e mai ieftină”- wowbiz.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

"Ne aratam, in continuare, disponibilitatea pentru gasirea unor solutii de colaborare. Trebuie avut in vedere scaderea numarului de consumatori. Mai mult, posibilitatea tehnica de a mai regla functionarea este din ce in ce mai dificila pentru noi. 

Rugam factorii de decizie ai municipalitatii si distribuitorului local sa analizeze responsabil aceste lucruri. Invitam impreuna cu creditorul nostru majoritar si cu actionarul nostru majoritar, Ministerul Energiei, sa gasim o solutie comuna pentru activitatea pe viitor. Din punctul nostru de vedere, credem ca solutia cea mai buna pentru incalzirea municipiului ramane tot sistemul centralizat....Noi am gandit la rece si ne-am dat seama ca, oricum, scolile au azi ultima zi, saptamana viitoare este vacanta. Pe 31 martie s-ar fi sistat oricum energia termica in sistem centralizat", a mai spus directorul Electrocentrale Galati.

El a mai sustinut ca societatea este in curs de elaborare a unei strategii de functionare pe timpul sezonului cald in vederea asigurarii apei clade catre populati, pe baza aburului de la Combinatul ArcelorMittal. Totusi, deocamdata reprezentantii Electrocentrale si ai Calorgal nu au ajuns la o intelegere. Aceasta, pentru ca, potrivit directorului Elecetrocentrale, cei de la Calorgal nu doresc sa fie livrata o cantitate mai mare de 7.000 de GCal/luna, ceea ce face ca activitatea de productie a energie termice sa nu mai fie rentabila.

"Suntem in curs de elaborare a unei strategii pentru functionarea pe timpul verii, cu abur de la ArcelorMittal. Noi am mers la minimul tehnic, cu eforturi foarte mari ca sa sustinem termoficarea cu agregatele energetice. Ca sa functionam, ar trebui sa livram 28.000 de gigacalorii pe luna si ei au cerut 7.000"

, a mai spus Baltatescu.

In municipiul Galati au existat de-a lungul timpului numeroase sincope in privinta asigurarii apei calde si caldurii in sistem centralizat. De altfel, in 2015, Apaterm, fosta societate care asigura distributia agentului termic, a ajuns in faliment, fiind inlocuita de Calorgal.

Citeste si: VIDEO Cum ar fi arătat viața Ozanei Barabancea dacă nu și-ar fi pierdut mama la 14 ani. „Aș fi avut un sprijin moral. Important e că nu m-am dat bătută.”- kfetele.ro

Citeste si: Emily Burghelea, din nou la Urgențe pe mâna medicilor! Soțul ei a filmat-o pe holurile spitalului: "Nu se poate opri din tușit, are febră mare"- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Primarul municipiului Galati, Ionut Pucheanu, sustine inchiderea sistemului centralizat de termoficare din cauza pierderilor cu care se confrunta societatea Calorgal, aflata in subordinea Consiliului Local, motiv pentru care, a sustinut aplicarea unei masuri prin care Primaria acorda cetatenilor, de la sfarsitul lunii iunie a anului trecut, in anumite conditii, un ajutor financiar de 3.000 de lei in vederea achizitionarii unor surse alternative de incalzire si apa calda, masura sistata temporar.

In municipiul Galati sunt 98.000 de apartamente, insa doar circa 20.000 dintre acestea mai depind de sistemul centralizat de termoficare.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si