Se mai schimbă sau nu ora în România în această toamnă? Trecerea de la ora de iarnă 2022 se efectuează în fiecare an după echinocțiul de toamnă. Atunci când Soarele traversează ecuatorul ceresc și trece prin emisfera sudică are loc echinocțiul de toamnă.

Se mai schimbă sau nu ora în România în această toamnă?

Anul acesta, trecerea de la ora de vară la ora de iarnă va avea loc în noaptea de 29 octombrie 2022 spre 30 octombrie 2022, la ora 03:00.

Mai exact, ora 03:00 va deveni ora 02:00. Acest lucru înseamnă că, ziua de 30 octombrie va avea, de fapt, 25 de ore, așadar vom dormi cu o oră mai mult.

Vom reveni la ora de vară abia în ultima duminică din luna martie, adică pe data de 26 martie 2023. S-ar putea, însă, ca 2023 să fie ultimul an în care facem trecerea de la ora de iarnă la ora de vară.

Citeste si: Ora de iarnă 2022. Ce înseamnă pentru organismul nostru această schimbare

Se mai schimbă sau nu ora în România în această toamnă? Precizări importante

Se mai schimbă sau nu ora în România în această toamnă? Precizări importante

[Sursa foto: PixaBay]

Pentru a-și aminti în ce direcție să își regleze ceasurile, oamenii folosesc adesea expresia „primăvară înainte, toamnă înapoi”.

În fiecare an, schimbarea orei și trecerea la iarnă se face după echinocțiul de toamnă. Atunci când, soarele traversează Ecuatorul ceresc și ajunge în Emisfera Sudică.

Echinocțiul de toamnă a avut loc pe data de 22 septembrie.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Schimbarea orei are loc de două ori pe an, în martie și în octombrie. În ultimii ani, oficialii europeni au propus ca statele membre UE să decidă dacă vor rămâne definitiv la ora de vară sau la ora de iarnă. Însă, nici în până în prezent nu s-a luat o decizie definitivă. În 2018, o consultare online a scos la iveală faptul că 84% dintre cetățenii europeni chestionați erau în favoarea încetării schimbării orei. Așadar, și deputații europeni au votat să se renunțe definitiv la ideea de oră de iarnă și oră de vară.

Efectele schimbării orei asupra organismului

Conform specialiștilor medicali, după ce trecem la ora de iarnă, timp de două săptămâni, ne putem confrunta cu oboseală accentuată, insomnii, tulburări digestive sau stări de confuzie. Ele apar din cauza schimbării din rutina de funcționare a organismului nostru. Faptul că ziua este mai scurtă poate cauza și schimbări de dispoziție.

Specialiștii consideră că o persoană are nevoie de una sau două săptămâni de la momentul modificării orei până la când organismul uman se obișnuiește cu noul fus orar.

Citeste si: Cum se schimbă modul de calcul al facturilor la energie

Se mai schimbă sau nu ora în România în această toamnă? Precizări importante

Se mai schimbă sau nu ora în România în această toamnă? Precizări importante

[Sursa foto: PixaBay]

Tot aceștia mai spun că trecerea la ora de iarnă poate avea efecte negative asupra sănătății organismului.

Se pare că persoanele în vârstă și copiii sunt cele două categorii afectate. 

De asemenea, medicii mai precizează că pentru a trece mai ușor de noua schimbare a fusului orar, trebuie sa reduci consumul de stimulente, precum cafeaua, ceaiul negru și orice fel de energizante. Deși sunt puțini care cunosc acest lucru, medicii susțin că schimbarea orei ne poate afecta serios organismul.

Citeste si: Tavi Clonda, nemulțumiri legate de Disneyland! Artistul a discutat despre aspectele care nu îi convin în vacanță: „E mai rău ca pe vremea lui Ceaușescu.”- kfetele.ro

Citeste si: Oana Roman, pusă la zid de angajații unui hotel: "Nu știu cine te consideră pe tine vedetă, tatăl tău a fost, eu de tine n-am auzit până ieri"- radioimpuls.ro

Citeste si: Iarna a ajuns în România! Care sunt recomandările salvamontiștilor

Însă, nu toți oamenii au parte de schimbările acestea. Unii nu au părut afectați de-a lungul timpului. Se spune că cei mai afectați de schimbarea orei sunt copiii și persoanele în vârstă.

Mai mult, adaptarea completă a organismului la noul program se va întâmpla în aproximativ două săptămâni, așa că nu îți impune să ai mai multă răbdare în această privința.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si