Specialiștii ANM anunță cele mai afectate zone din România de seceta pedologică.

„La data de 11 August 2022, în cultura de porumb neirigat, conținutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, prezintă valori scăzute și deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică și extremă), în Dobrogea, Banat, Crișana și Maramureș, pe suprafețe agricole extinse din Moldova, Muntenia și Oltenia, local în nordul, nord-vestul, centrul și sudul Transilvaniei. 

Citeste si: 1000 de fântâni cu apă potabilă vor fi instalate în Germania

Rezerva de apă din sol se situează în limite satisfăcătoare, local în sudul, sud-vestul, centrul, estul și nord-estul Transilvaniei, izolat nordul, nord-estul și sud-vestul Moldovei, nord-vestul și vestul Munteniei, nordul Olteniei ”, se arată în comunicat.

Ce este seceta pedologică

În România, unde nu prea există sisteme de irigații funcționale, de trei decenii, agricultura este total dependentă de vreme.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Seceta pedologică, adică rezerva scăzuta de apă în sol, distruge și anul acesta milioane de hectare de culturi, aducând mulți agricultori în pragul disperării și al falimentului, dar devenind totodată o problemă și pentru procurarea hranei de zi cu zi. 

Citeste si: Petre Daea cere mai multă liniște la TV: "România va avea ulei. Am văzut abordările acestea apocaliptice"

" Un an foarte greu. Seceta si pandemie. Pierderi mari, bani putini. Guvernul va despagubi agricultorii pentru pierderi, e vorba despre 1.200.000 de lei, dar asta nu inseamna ca rezolvam problema. Romania, neavand de 30 de ani un sistem de irigatii functional, sta la mila lui Dumnezeu.

Iar schimbarile climatice nu asteapta dupa noi, nici dupa pandemie. Si de mancat trebuie sa mancam. In momentul asta, in Romania, sunt irigate 800.000 de hectare, din 3,5 milioane", spunea Emil Dumitru, secretar de stat in Ministerul Agriculturii și fost presedinte ProAgro, acum doi ani, potrivit ziare.com.

Se pare că în acești ani nimic nu s-a schimbat, din contră, pare a fi din ce în ce mai rău. 

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si