Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a discutat la sfârșitul ședinței de Guvern de astăzi despre un Proiect de Ordonanță, prin care România va beneficia de 400 de milioane de euro. Această sumă se pare că va acoperi cheltuielile suferite de statul român pentru ajutorul oferit refugiaților ucraineni.

Ajutorul financiar pentru Ucraina devine recompensă pentru România

Prima lectură a proiectului de ordonanță care prevede primirea sumei de 400 milioane de euro de către România, a avut loc astăzi, la sfârșitul ședinței de Guvern.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a descris situația proiectului de ordonanță ca o recompensă primită pentru ajutorul total îndreptat de România către refugiații Ucrainei, de la donații, la găzduire. Se pare că suma de 400 de milioane de euro pe care România ar urma să o primească, va fi coordonată, în primul rând de Ministerul Afacerilor Interne.

Mihai Constantin a vorbit despre un Proiect de Ordonanță

Mihai Constantin a vorbit despre un Proiect de Ordonanță

[Sursa foto: Capturi YouTube]

"Aș vrea să notez de pe agenda Guvernului un proiect de ordonanță care va deschide drumul României pentru a recupera o sumă consistenţă, 400 de milioane de euro, bani cheltuiţi pentru susţinerea tranzitării şi găzduirii, ajutorării prin toate formele a refugiaţilor ucraineni care au ales România ca ţară de destinaţie sau tranzit, după declanşarea conflictuluiEste vorba de suma de 400 de milioane de euro, care vor fi plătiţi României pentru a compensa ajutorul dat vecinilor ucraineni. Acest mecanism va fi gestionat în primul rând de Ministerul Afacerilor Interne, în colaborare cu alte ministere, pentru a echilibra balanţa”, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Citește și: EXCLUSIV: Cum sunt afectații românii de modificările fiscale? Adrian Benta: ”Asta înseamnă să scadă salariile”

Proiectul de ordonanță va acoperi cheltuielile României

Proiectul de ordonanță discutat în premieră astăzi se pare că se operaționalizează pe o finanțare de fonduri de europene. Această finanțare ar acoperi cheltuielile realizate de România pentru ajutorarea refugiaților ucraineni.

Guvernul a aprobat suplimentarea alocării financiare care poate fi decontată pe bază de cost unitar din cadrul Programului Operaţional Capital Uman 2014-2020 cu 400 milioane euro contribuţie din partea Uniunii Europene. În aceste condiții, impactul bugetar asupra bugetului de stat este semnificativ redus. Suplimentarea este efectuată pe baza economiilor estimate la nivelul proiectelor finalizate şi/sau care se află în derulare la nivelul Programului Operaţional Capital Uman. Ordonanţa aprobată de completează în acest sens OUG nr. 113/2022, relatează news.ro.

România poate primi suma de 400 milioane de euro pentru ajutorul oferit refugiaților ucraineni

România poate primi suma de 400 milioane de euro pentru ajutorul oferit refugiaților ucraineni

[Sursa foto: Capturi YouTube]

Modificarea şi completarea OUG nr. 166/2022 a introdusă Programul operaţional «Capacitate administrativă», pentru perioada de programare 2014-2020, care devine o sursă de finanțare.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Ministerul Afacerilor Interne va beneficia de finanţare în valoare de 118.427.000

euro, din care contribuţia Uniunii Europene este de 100 de milioane de euro.

Cheltuielile se pare că vor fi decontate din fonduri europene nerambursabile aferente Programului Operaţional Capital Uman 2014-2020, după încheierea contractului de finanţare între MIPE şi MAI.

Citește și: Continuă suspendările din funcții. Marcel Ciolacu vrea noi demiteri pentru rezolvarea problemelor: "Vor răspunde în faţa românilor care i-au votat"


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si