Se pare că ajutorul financiar îndreptat de România către refugiații ucraineni va fi recuperat. Purtătorul de cuvânt al Guvernului a declarat că acest mecanism va fi coordonat de Ministerul Afacerilor Interne.
Primirea a 400 de milioane de euro de către România a fost adusă în discuție în ședința de Guvern de astăzi, când Purtătorul de cuvânt al Guvernului, a menționat de un proiect de ordonanță, care: "va deschide drumul României pentru a recupera o sumă consistenţă, 400 de milioane de euro"
Ajutorul financiar pentru Ucraina devine recompensă pentru România
Prima lectură a proiectului de ordonanță care prevede primirea sumei de 400 milioane de euro de către România, a avut loc astăzi, la sfârșitul ședinței de Guvern.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a descris situația proiectului de ordonanță ca o recompensă primită pentru ajutorul total îndreptat de România către refugiații Ucrainei, de la donații, la găzduire. Se pare că suma de 400 de milioane de euro pe care România ar urma să o primească, va fi coordonată, în primul rând de Ministerul Afacerilor Interne.
"Aș vrea să notez de pe agenda Guvernului un proiect de ordonanță care va deschide drumul României pentru a recupera o sumă consistenţă, 400 de milioane de euro, bani cheltuiţi pentru susţinerea tranzitării
şi găzduirii, ajutorării prin toate formele a refugiaţilor ucraineni care au ales România ca ţară de destinaţie sau tranzit, după declanşarea conflictuluiEste vorba de suma de 400 de milioane de euro, care vor fi plătiţi României pentru a compensa ajutorul dat vecinilor ucraineni. Acest mecanism va fi gestionat în primul rând de Ministerul Afacerilor Interne, în colaborare cu alte ministere, pentru a echilibra balanţa”, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.
Proiectul de ordonanță va acoperi cheltuielile României
Proiectul de ordonanță discutat în premieră astăzi se pare că se operaționalizează pe o finanțare de fonduri de europene. Această finanțare ar acoperi cheltuielile realizate de România pentru ajutorarea refugiaților ucraineni.
Guvernul a aprobat suplimentarea alocării financiare care poate fi decontată pe bază de cost unitar din cadrul Programului Operaţional Capital Uman 2014-2020 cu 400 milioane euro contribuţie din partea Uniunii Europene.
În aceste condiții, impactul bugetar asupra bugetului de stat este semnificativ redus. Suplimentarea este efectuată pe baza economiilor estimate la nivelul proiectelor finalizate şi/sau care se află în derulare la nivelul Programului Operaţional Capital Uman. Ordonanţa aprobată de completează în acest sens OUG nr. 113/2022, relatează news.ro.
Modificarea şi completarea OUG nr. 166/2022 a introdusă Programul operaţional «Capacitate administrativă», pentru perioada de programare 2014-2020, care devine o sursă de finanțare.
Ministerul Afacerilor Interne va beneficia de finanţare în valoare de 118.427.000 euro, din care contribuţia Uniunii Europene este de 100 de milioane de euro.
Cheltuielile se pare că vor fi decontate din fonduri europene nerambursabile aferente Programului Operaţional Capital Uman 2014-2020, după încheierea contractului de finanţare între MIPE şi MAI.