Un grup de detinuti de la Penitenciarul Chitila au costruit un sat traditional pe insula Tataru din Delta Dunarii ce urmeaza sa devina sat turistic sau centru de mestesuguri. Detinutii, condamnati cu executare, au prestat munca voluntar. Programul lor a fost de opt ore, iar dupa amiaza au avut liber.

Sursa foto: victorkapra.ro
Sursa foto: victorkapra.ro

Dupa trei luni, daca au respectat toare regulile, au  primit o reducerea pedepsei de 20 de zile.

La sfarsitul stagiului, ei au fost evaluati si daca s-a dovedit ca au dobandit cunostite in constructii, au primit un certificat de meserii, un lucru extrem  de important, mai ales ca, in Romania, detinutii nu pot primi astfel de certificate decat daca au opt clase. In total, aproape 100 de detinuti au lucrat la satul traditional. Un alt aspect la fel de important este ca rata de recidiva a detinutilor trecuti prin astfel de programe este mult mai mica, dezvaluie jurnalistul Vlad Kapra pe blogul sau.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Experimentul a fost considerat un real succes de catre norvegieni.

Sursa foto: victorkapra.ro
Sursa foto: victorkapra.ro

Experimentul isi are originea in Norvegia, unde un astfel de centru a fost realizat pe insula Bastøy, situata la 80 de km de Oslo. Detinutii nu stau in celule si paznicii nu poarta arme. Totul se desfasoara ca intr-o mare ferma. Detinutii muncesc opt ore pe zi, apoi se relaxeaza.

Sunt si platiti pentu munca lor, banii fiind folositi pentru a-si cumpara mancare.

Mai multe informatii despre experimentul din Delta gasiti pe blogul jurnalistului Vlad Kapra.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si