VIDEO. Se pregătește greva generală în Sănătate. "Cu 6 luni înainte de alegeri, Guvernul nu mai poate acorda măriri de salarii"
Situația devine tot mai complicată pentru actuala alianță de guvernare PNL-PSD în plin an electoral. Nemulțumirile cresc în sistemul bugetar, iar banii de la buget sunt mai limitați ca niciodată. Sindicaliștii de la SANITAS pregătesc declanşarea grevei în Sănătate şi Asistenţă Socială.
Author: Sorin Negru miercuri 10 ianuarie 2024 , 19:28
Federaţia sindicală SANITAS a anunţat, într-un comunicat de presă de miercuri, 10 ianuarie, că a strâns deja 50.000 de semnături pentru declanşarea grevei în Sănătate şi Asistenţă Socială, termenul limită fiind 18 ianuarie.
”Astăzi, 10 ianuarie 2024, la o primă evaluare, Consiliul Naţional SANITAS a constatat că s-au strâns deja aproape 50.000
de semnături pentru deschiderea Conflictului Colectiv de Muncă în Sănătate şi Asistenţă Socială. Suntem hotărâţi să mergem până la capăt: GREVA GENERALĂ ”, au anunţat, miercuri seară, sindicaliştii de la SANITAS.
Potrivit acestora, data-limită pentru rezolvarea problemelor majire din sistem este 18 ianuarie.
Strângerea de semnături a demarat în 18 decembrie, atât în rândul sindicaliştulor SANITAS, cât şi în rândul celor înscrişi în Federaţia Solidaritatea Sanitară – cele două federaţii reprezentantive din sistem.
Preşedintele Sanitas Bucureşti, Viorel Huşanu, a afirmat, luni seară, că mişcările de protest din sistemul sanitar vor ajunge la grevă, dacă pe data de 18 ianuarie se va constata că sunt strânse destule semnături, astfel încât greva să nu fie declarată ilegală şi să fie făcută degeaba.
Sindicatele din Sănătate nu solicită doar deblocarea posturilor, ci și majorări salariale, iar acest lucru trebuie să se întâmple cât mai curând deoarece 2024 este an electoral.
Preşedintele Sanitas Bucureşti, Viorel Huşanu, a explicat că în ultimele 6 luni înainte de alegeri, nu mai există cadru legal pentru acordarea de măriri salariale.
"Noi în februarie începem aceste mișcări de protest, pentru că dacă intrăm în ultimele 6 luni înainte de alegeri, Guvernul nu mai poate acorda măriri de venituri", a declarat luni Viorel Hușanu.
Colegiul Medicilor, avertisment pentru Guvern
Blocarea angajărilor face imposibilă remedierea crizei resursei umane din sistemul medical, susţine Colegiul Medicilor din România într-un comunicat transmis miercuri.
Potrivit CMR, subfinanţarea sistemului de sănătate, personalul insuficient, fapt ce conduce "la supranormare, burnout şi creşterea riscului de malpraxis", afectează direct calitatea actului medical şi, implicit, pune în pericol sănătatea populaţiei.
"Blocarea angajărilor face imposibilă remedierea crizei cu care ne confruntăm în ceea ce priveşte resursa umană din sănătate, în condiţiile în care nici măcar o eventuală disponibilitate a posturilor nu ar rezolva această problemă cronică. Avem exemplul anului trecut, atunci când decizia deblocării posturilor nu a îmbunătăţit situaţia critică din specialităţi precum anestezie şi terapie intensivă, medicină de urgenţă. Şi asta pentru că nu au existat candidaţi pentru aceste posturi.
Prin urmare, soluţiile şi, implicit, rezolvarea problemei pot fi identificate doar printr-o politică coerentă, care să cuprindă aspecte complexe", afirmă reprezentanţii medicilor.
"Criza medicilor de familie este una profundă"
În opinia reprezentanţilor CMR, criza medicilor de familie este profundă, iar numărul localităţilor din România care se confruntă cu o lipsă acută a medicilor de familie este în creştere, situaţie ce "restricţionează" accesul la îngrijirea medicală primară.
"Mai mult de jumătate dintre cei aproximativ 10.000 de medici de familie din România, aflaţi în contract cu casele de asigurări de sănătate, au vârsta de peste 60 de ani, ceea ce înseamnă că peste 10 ani ne vom confrunta cu un deficit major de medici de familie. În acelaşi timp, intrările în sistem sunt foarte reduse, sub 3%. Situaţia este alarmantă şi necesită măsuri concrete şi coerente, dar şi investiţii în viitorul sistemului medical", se arată în comunicat.
CMR afirmă că în 2024 bugetul alocat medicilor de familie scade cu aproximativ 25%, faţă de anul precedent.
"Această reducere drastică a resurselor financiare arată incoerenţă în aplicarea strategiilor de atragere a tinerilor medici în specialitate, precum şi a celor de retenţie în zonele deficitare, şi creează dificultăţi în funcţionarea cabinetelor de medicină de familie existente. În acest fel, este pus în pericol accesul populaţiei la asistenţa medicală primară, cu efecte dramatice imediate, dar şi pe termen lung", mai spun reprezentanții CMR.
Există "două Românii" în privința serviciilor de sănătate
Colegiul Medicilor atrage atenția că, în sănătate, întâlnim "două Românii", care fac să existe o discrepanţă semnificativă în ceea ce priveşte accesul la servicii medicale.
"Pe de o parte, există zonele universitare, cu un număr suficient de medici pentru a acoperi necesităţile populaţiei, iar pe de altă parte există 26 de judeţe în care sunt doar 1-2 medici la o mie de locuitori. Această diferenţă uriaşă pune în pericol sănătatea şi viaţa cetăţenilor, din aceste zone defavorizate", arată medicii din CMR.
Greva generală este preconizată la începutul lunii februarie: