In articol:
- Se schimbă banii în Marea Britanie sub regele Charles al III-lea
- Cum se schimbă monezile cu chipul lui Charles
- Canada nu are de gând să o înlocuiască pe regina Elisabeta a II-a pe bancnote
Elisabeta a II-a fost declarată regină în 1952 și a domnit în ultimii 70 de ani. În 1960, ea a devenit primul monarh a cărui imagine a fost pusă pe bancotele Marii Britanii.
Fiul reginei, Charles al III-lea a preluat automat prerogativele de rege, iar toată lumea se așteaptă ca și banii din UK să se schimbe.
Citeste si: Guvernul britanic a declarat oficial doliu național
Banca Angliei a declarat că bancnotele cu Regina Elisabeta a II-a vor fi considerate în continuare bani legali care pot fi folosiți în mod legitim și a anunțat că va reveni cu informații suplimentare după perioada de doliu.
Se schimbă banii în Marea Britanie sub regele Charles al III-lea
„Fiind primul monarh care a apărut pe bancnotele Băncii Angliei, portretele emblematice ale Reginei sunt sinonime cu unele dintre cele mai importante lucrări pe care le facem”, se arată într-un comunicat al Băncii Angliei.
Fotografiile reginei pe banii de hârtie sunt, de asemenea, o metodă anti-falsificare, fiind mai ușor de detectat modificări ale trăsăturilor feței umane decât ale obiectelor neînsuflețite, a mai transmis instituția, potrivit NPR.org.
Cum se schimbă monezile cu chipul lui Charles
În ceea ce privește monedele, încă de la domnia regelui Charles al II-lea, a existat tradiția ca imaginile noilor monarhi să fie orientate în direcții opuse față de predecesorii lor.
Deci regele Charles al III-lea se va afla cu fața spre stânga, spre deosebire de monedele mamei sale Elisabeta, ale cărei imagini sunt îndreptate spre dreapta.
Canada nu are de gând să o înlocuiască pe regina Elisabeta a II-a pe bancnote
Canada, o fostă colonie britanică, are un nou șef de stat. Dar chipul Reginei Elisabeta a II-a va continua să apară pe banii țării, informează Fortune.com.
Imaginea lui Elizabeth este prezentă pe spatele monedelor și pe bancnotele de 20 de dolari canadieni, hârtii de valoare care au fost introduse pentru prima dată în 2011.
Aceste bancnote vor rămâne în circulație, iar banca centrală a spus că este la latitudinea guvernului și primului ministru Justin Trudeau să decidă dacă noile bancnote vor prezenta imaginea succesorului ei, regele Charles al III-lea.
„Actuala bancnotă de 20 de dolari este destinată să circule în anii următori. Nu există nicio cerință legislativă de a schimba designul într-o perioadă prescrisă când Monarhul se schimbă”, a declarat joi Paul Badertscher, purtătorul de cuvânt al Bank of Canada.