Interdictia eliberarii carnetului de sofer auto pentru persoanele care nu au cele 11 clase va fi introdusa de Executiv printr-un act normativ care va schimba actuala legislatie rutiera, relateaza News.ro.
Astfel, Guvernul si-a propus sa completeze legislatia in domeniu cu norme care sa faca posibila, acolo unde evolutia fenomenului rutier impune, aplicarea obiectivelor incluse intr-o Comunicare a Comisiei Europene avand titlul "Pentru un spatiu european de siguranta rutiera: orientari pentru politica de siguranta rutiera 2011-2020".
Pe baza acestui document, Guvernul a gandit mai multe masuri, dintre care una impune obligativitatea absolvirii invatamantului minim obligatoriu pentru obtinerea permisului de conducere, scrie profit.ro.
Conform Legii educatiei nationale, invatamantul general obligatoriu este de 11 clase si cuprinde invatamantul primar (5 ani, inclusiv clasa pregatitoare), invatamantul gimnazial (4 ani) si primii 2 ani ai invatamantului secundar superior (liceul). Obligatia de a frecventa invatamantul obligatoriu de 11 clase inceteaza la varsta de 18 ani.
Din momentul in care Guvernul va schimba insa legislatia, cine nu a terminat 11 clase nu va mai primi permisul de sofer auto. Prin aceasta restrictie, Guvernul vrea sa se asigure ca cine se afla la volan are capacitatea intelectuala de a invata regulile de circulatie si de a analiza in trafic indicatoarele rutiere.
Restrictia va fi introdusa alaturi de alte masuri, precum reducerea perioadei in care soferii trecuti de o anumita varsta sunt obligati sa efectueze verificarea medicala, pentru a dovedi ca mai sunt apti sa conduca un autovehicul.