In articol:
- Reticența față de vaccinarea cu AstraZeneca, o "falsă problemă"
- Formele grave de infecție, limitate prin vaccin
UPDATE- Restricția de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca a fost eliminată
Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a făcut astăzi anunțul final. Restricţia de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca a fost eliminată, deci vaccinul va putea fi administrat tututor persoanelor de peste 18 ani, în condiţiile în care până acum era destinat doar celor până în 55 de ani.
„În urma recomandărilor Grupului Ştiinţific şi Medical din cadrul Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, a Ministerului Sănătăţii şi a Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), s-a luat decizia renunţării la limita de vârstă pentru administrarea vaccinului produs de compania AstraZeneca”, anunţă Comitetul de Coordonare a Vaccinării.
Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV) decide astăzi dacă va fi ridicată limita de vârstă în cazul vaccinului AstraZeneca.
" Pentru vaccinul de la AstraZeneca, săptămâna aceasta, chiar mâine, vom decide dacă ridicăm sau nu limita de vârstă. Vom avea o întrunire atât la nivelul Comitetului Naţional, vom avea şi punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii şi al Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, iar de mâine vom anunţa oficial care va fi decizia faţă de limitarea de vârstă la vaccinul AstraZeneca",
Reticența față de vaccinarea cu AstraZeneca, o "falsă problemă"
Valeriu Gheorghiță a explicat că se ia în calcul, eliminarea limitărilor de vârstă, decizia fiind bazată pe datele ştiinţifice.
Citeste si: Doi oameni au murit după ce au primit vaccinul AstraZeneca. Investigație în Coreea de Sud
Ce au arătat studiile: după prima doză a scăzut rata internărilor cu peste 94%, după o perioadă de 28 de zile, practic, o lună de la administrarea primei doze. "În condiţiile în care vedem ce se întâmplă din punct de vedere epidemiologic- asistăm la o creştere importantă a numărului de cazuri şi care probabil se va accentua în perioada următoare- eu cred că este important să asigurăm accesul cât mai multor persoane la vaccinare, bazându-ne, sigur, pe datele ştiinţifice relevante, care ne confirmă şi ne certifică această eficienţă", a mai spus medicul.
Formele grave de infecție, limitate prin vaccin
Imediat după ce se va ridica această restricţie se vor putea face programări în platforma naţională pe locurile libere existente pentru imunizarea cu vaccinul AstraZeneca şi în cazul persoanelor peste 65 de ani.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
De asemenea, medicul Gheorghiță a afirmat că este "o falsă problemă" reticenţa faţă de vaccinarea cu serul de la AstraZeneca, fenomen care a fost sesizat având în vedere existenţa acestor locuri libere disponibile în prezent în cazul acestui tip de vaccin.
Coordonatorul campaniei naţionale de imunizare împotriva noului coronavirus a explicat că prin vaccinarea cu AstraZeneca scade riscul de a contracta această infecţie, dar şi mai important, se obţine o protecţie faţă de forma severă a bolii, care dă tipuri critice de îmbolnăvire, cu complicaţii. "Acest lucru ne interesează în mod deosebit, ca persoanele vulnerabile, cei la risc, să nu dezvolte forme severe", a concluzionat medicul Valeriu Gheorghiţă.