După câteva luni în care prețurile la motorină și benzină au scăzut constant în România, experții se așteaptă acum ca trendul să se inverseze. Escaladarea războiului din Orientul Mijlociu scumpește barilul de petrol pe piețele internaționale.

Citește și: Război între Iran și Israel. A fost aprinsă scânteia care aruncă în aer Orientul Mijlociu- ce urmează? 

Cotaţiile la ţiţei au crescut, miercuri dimineața, pe fondul temerilor privind un conflict generalizat în Orientul Mijlociu, după ce Iranul a lansat rachete asupra Israelului, iar guvernul de la Tel Aviv a ordonat o operațiune

terestră în Liban.

Cu cât s-a scumpit petrolul

La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna decembrie a crescut marţi cu 1,86 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 73,56 dolari.

Avansul a continuat miercuri, cotaţia barilului ajungând la 74,33 dolari.

La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol 'light sweet crude' cu livrare în luna noiembrie a crescut marţi cu 1,66 dolari, la 69,83 dolari, apoi a urcat la 70,73 dolari.

Este o creștere de aproximativ 2,5%- 3,7% în doar două zile.

Cu cât s-a scumpit petrolul

Scumpirile de petrol se vor vedea și la stațiile de benzină și motorină

Acțiunile la bursă scad, prețul aurului crește

Bursele din Asia înregistrau miercuri dimineaţa scăderi semnificative, urmând tendinţa de pe Wall Street.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Război între Iran și Israel. Israelienii sunt apărați de Marea Britanie și Statele Unite. Joe Biden: ”Atacul a eșuat”- wowbiz.ro

Investitorii se îndreaptă către active mai sigure, cotaţia aurului a ajuns aproape de un nivel record ridicat, dolarul s-a apreciat semnificativ faţă de euro.

Indicele principal Nikkei-225 al Bursei japoneze înregistra un declin de 1,5%, indicele KOSPI din Coreea de Sud a scăzut cu 1,3% iar Bursa din Australia înregistra un recul de 0,3%. Indicele MSCI din regiunea Asia-Pacific a scăzut cu aproximativ 0,5%.

Bursele din China şi Hong Kong sunt închise marţi datorită unor sărbători publice.

Uncia de aur a scăzut uşor, cu 0,16%, la 2.658,63 dolari, după ce anterior a urcat cu peste 1%, aproape de nivelul ridicat record de luna trecută, de 2.685,42 dolari.

Forţele de apărare israeliene (IDF) au anunţat miercuri că unităţi regulate de infanterie şi blindate s-au alăturat operaţiunilor terestre în sudul Libanului, dar au insistat că aceste operaţiuni vor rămâne limitate şi localizate.

Iran, al treilea producător de petrol din lume

Israelul plănuiește un atac asupra instalațiilor petroliere ale Iranului în câteva zile și ar putea lovi instalațiile petroliere sau chiar site-urile nucleare, potrivit rapoartelor din presa israeliană.

Israelul pregătește o „răzbunare semnificativă” după ce aproape 200 de rachete balistice iraniene au căzut asupra teritoriului său

Citeste si: Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația lui Alin Oprea. Cine știe oare câte se află în spatele acestui munte de talent?"- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO. Iulia Vântur a atras toate privirile la Iifa Awards 2024: "Câtă eleganță emană prin aceste ținute deosebite". Cum arată ținuta purtată de vedetă- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Benjamin Netanyahu a promis că Iranul „va plăti” pentru lansarea unui atac cu rachete asupra Israelului, în timp ce Orientul Mijlociu se clatină.

Iranul este al treilea cel mai mare producător de țiței din grupul OPEC de țări producătoare de petrol și se bazează în mare măsură pe exporturile sale de petrol și gaze pentru a-și susține economia.

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, a declarat că Iranul riscă „să dea foc întregii regiuni”.

Motorina se vinde azi, 2 octombrie, în România cu prețuri cuprinse între 6,90 și 7,05 lei per litru, potrivit Monitorului Prețurilor.

Benzina are un preț azi cuprins între 6,75 și 6,96 lei, conform aceleiași surse. Este posibil ca pragul de 7 lei per litru să fie depășit în urmîtoarele zile.   


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si