Prețurile pentru asigurările auto de Răspundere Civilă (RCA) ar putea crește anul viitor, se arată într-o analiză făcută de Consiliul Concurenței.

Instituția ia în considerare dezechilibrul existent între cererea de asigurări și oferta companiilor din industrie, dezechilibru accentuat de falimentul asiguratorului Euroins în 2023.

Citește și: VIDEO- Lucrările la șoseaua ocolitoare a stațiunii Comarnic, făcute de ochii ministrului

Prețurile plătite de șoferi pentru asigurările RCA au crescut constant în ultimii ani, după cele două falimente majore: City Insurance la final de 2021 și Euroins la începutul acestui an.

Plafonarea polițelor RCA expiră la finalul anului

După falimentul Euroins, Guvernul a plafonat tarifele RCA la nivelul celor practicate de asigurători în februarie 2023.

Inițial pentru șase luni, iar apoi apoi până la 31 decembrie 2023. De asemenea, a fost prelungită și valabilitatea contractelor RCA ale societății de asigurare intrată în faliment.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

„În condițiile în care prelungirea valabilității contractelor RCA ale Euroins se suprapune cu încetarea plafonării tarifelor de primă RCA, până la sfârșitul anului 2023, un număr extrem de ridicat de asigurați RCA vor solicita încheierea unor noi contracte, ce vor trebui preluate de către asigurătorii activi rămași pe piața RCA", se arată în analiza Consiliului Concurenței.

Autoritatea de concurență estimează că situația de dezechilibru între cerere și ofertă la nivel de piață va continua și în anul 2024, ceea ce ar putea conduce la o creștere a tarifelor RCA practicate sau la o scădere a cererii, în contextului

economic și geopolitic actual, ce poate genera dificultăți financiare populației.

asigurările RCA

Prețurile plătite de șoferi pentru asigurările RCA au crescut constant în ultimii ani,

Piața asigurărilor RCA, de la un șoc la altul

Anul 2023 a debutat cu un șoc pe piața asigurărilor RCA, odată cu retragerea, de către ASF, a autorizației de funcționare a liderului de piață pe RCA- Euroins România.

În luna martie 2023, la momentul retragerii autorizației, Euroins deținea 27% din piața RCA.

La începutul lunii aprilie 2023, pentru a preveni un efect negativ, de creștere accentuată a tarifelor, tarifele RCA au fost plafonate pentru o perioadă de șase luni, la nivelul celor practicate de asigurători la data de 28 februarie 2023.

Recent, Guvernul a prelungit cu 3 luni (până la sfârșitul lunii decembrie 2023) plafonarea tarifelor de primă maxime RCA practicate de asigurători, plafonare care, în lipsa acestei măsuri, ar fi expirat pe 10 octombrie 2023.

Rămâne de văzut cu cât vor crește asigurările RCA după ce expiră termenul de plafonare a tarifelor impus de Guvern.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si