Se scumpesc țigările începând din 11 ianuarie. Cât va ajunge să coste un pachet?
Începând cu data de 11 ianuarie, țigările se vor scumpi din nou. Nu numai acestea s-au scumpit, ci și sute de alimente, după ce Guvernul Ciolacu a mărit TVA-ul.
Majorarea accizelor pe tutun a devenit o normalitate la începutul fiecărui an. De data aceasta, noile scumpiri vor avea loc începând de joi, 11 ianuarie.
Astfel, pachetele de țigări vor ajunge să fie mai scumpe cu un leu, sau chiar cu 1,5 lei. Și în anul 2023 au fost operate mai multe majorări, pachetul de țigări scumpindu-se cu aproximativ 1,50 lei.
Alte sute de produse alimentare s-au scumpit de la 1 ianuarie 2024, asta deoarece Guvernul Ciolacu a mărit TVA-ul.
Listă alimente scumpite:
- băuturi dulci- scumpire cu 2-3 lei pe sticlă
- dulciuri- TVA-ul crește de la 9% la 19%
- Platou produse tradiționale, de la 80 la 83 de lei
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citește și: Pensii recalculate 2024. Veste bună despre noua formulă de calcul de la șeful Casei de Pensii
- Băuturi – bere fără alcool, de la 15 lei 16.5 lei
- Produse bio și tradiționale- TVA s-a mărit de la 5% la 9%
Totodată, dacă românii vor să facă mișcare la sala de sport, trebuie să plătească mai mult pentru un abonament.
În cazul acesta, TVA-ul s-a mărit de la 5% cât era în anul 2023 la 19%. Nici locuințele nu vor fi mai ieftine în 2024.TVA s-a majorat în cazul acestora sub 120.000 de euro – de la 5%, cât era până acum, la 9%. Și dacă vrem să ne punem panouri fotovoltaice, costul va fi ceva mai mare față de anul anterior, deoarece TVA-ul a ajuns să fie de 9%.
Săptămâna următoare, Ministerul Agriculturii va discuta cu retailerii și procesatorii pentru a decide dacă va menține sau nu această măsură a adaosului de 20%. Acesta ia în calcul acordarea de tichete sociale dedicate exclusiv achiziționării de alimente de bază.
Potrivit Proiectului de Lege PL-x 555/03.10.2023, această măsură a avut ca scop combaterea creșterii excesive a prețurilor și s-a aplicat pe întreg lanțul de producție/procesare, import, comerț intracomunitar, distribuție și vânzare cu amănuntul, conform notei de fundamentare a ordonanței.