In articol:
- Se spală de Nașterea Sf Ioan Botezătorul? Sărbătoare mare pe 24 iunie 2021
- Sânzienele 2021. Ce spune tradiția
- Ce nu trebuie să faci de Nașterea Sf Ioan Botezătorul
Se spală de Nașterea Sf Ioan Botezătorul? Pe 24 iunie 2021 este sărbătoare mare în calendarul creștin ortodox: Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.
Se spală de Nașterea Sf Ioan Botezătorul? Sărbătoare mare pe 24 iunie 2021
Ziua de Sânziene sau Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul este considerată sfântă. Conform bisericii, nimeni nu are voie să lucreze în această zi, când soarele joacă pe cer sau stă în loc la amiază.
Citeste si: Nașterea Sf. Ioan Botezătorul. Tradiții și obiceiuri populare
Așadar, nu ar fi recomandat de preoți să spălați în această zi de mare sărbătoare.
Citeste si: Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia- kanald.ro
Sânzienele 2021. Ce spune tradiția
Se spune că în noaptea de Sânziene se deschid porţile cerului şi lumea de dincolo vine în contact cu cei vii. Cu acest prilej, în foarte multe zone din ţară, se fac pomeni pentru morţi, de moşii de Sânziene.
Citeste si: Solstițiu de vară 2021. Tradiții misterioase de Sânziene la români
Fac asta în noaptea premergătoare sărbătorii, în credința că își vor visa ursitul. Florile culese în ziua de Sânziene prinse în coronițe sau legate în formă de cruce.
Ce nu trebuie să faci de Nașterea Sf Ioan Botezătorul
În dimineaţa zilei de 24 iunie, de Nașterea Sf Ioan Botezătorul, multe fete obişnuiau să se scalde în rouă din zone neumblate. Roua sânzienelor era strânsă de bătrâne într-o cârpă albă, de pânză nouă, apoi o storceau într-o oală nouă. În drum spre casă, bătrânele nu vorbeau deloc şi mai ales nu trebuia să întâlnească pe nimeni. Dacă toate acestea erau împlinite, atunci cine se spăla cu rouă era sănătos şi drăgăstos peste an.
Citeste si: Anul 2025 anunță primirea de noi vouchere! Care sunt persoanele care pot beneficia de ele- kfetele.ro
Citeste si: Se spală de Rusalii 2021? Ce spun preoții. Este sărbătoare mare în calendarul ortodox