Se spală azi, în a treia zi de Paște? Iată răspunsul preoților la această întrebare! 

A treia zi de Paşte este sărbătoare cu Cruce Roşie în calendarul ortodox. Astfel, în această zi sfântă nu se spală, nu se calcă, nu se munceşte pământul și nici nu se face curățenie. 

Citeste si: Horoscop marți, 26 aprilie. Zodia care are parte de o întâlnire care îi va schimba viața

Totodată, în a treia zi de Paște se întorc vizitele făcute în prima zi de Paște, iar ouăle se pot ciocni şi „dos cu dos”, dar şi „coastă cu coastă”. 

Ce nu este bine să faci în a treia zi de Paşte?

A treia zi de Paşte se mai numeşte şi Marţea Albă sau Marţea Luminiată. Potrivit tradiției, în trecut oamenii obișnuiau să își viziteze rudele, vecinii și prietenii. Acest obicei purta în trecut denumirea de „Umblatul cu pasca” și își are originea de pe vremea când creștinii umblau pentru a vesti Învierea Domnului Iisus Hristos.

În  calendarul ortodox  sunt pomeniţi următorii sfinţi: Sf. Ier. Atanasie al III-lea (Patelarie), Patriarhul Constantinopolului, Sf. Mucenita Pelaghia şi Sf. Monica, mama Fericitului Augustin.

În a treia zi de Paște, femeile dau de pomană pasca rămasă de Paște și vin roșu.

În Marțea Albă este bine să se mănânce brânză.

Citeste si: Prima zi de Paște pe pârtie, la Sinaia. Cum petrec zecile de turiști

În Marțea Luminată nu este bine să se facă baie pentru că se spune că ni se albește părul.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

În unele zone din țară se obișnuia ca finii să ofere nașilor și cumetrilor în a treia zi de Paște pască și colaci. 

Se crede că cei care nu respectă aceste lucruri și muncesc în a treia zi de Paște vor avea parte de ghinion și clipe dificile în restul anului.

se spală în a treia zi de Paște

Rugăciune pentru a treia zi de Paște

„Stăpâne Doamne, Dumnezeul nostru, Cel ce ne‑ai învrednicit pe noi a trece vremea cinstitului şi dumnezeiescului post de patruzeci de zile, care s‑a însemnat de Tine şi s‑a dat nouă prin Tine. Cel ce ai pus nouă pocăinţă pentru mântuirea sufletelor şi curăţirea trupurilor şi spre izgonirea demonilor. Care ne‑ai arătat nouă spre închinare chipul cinstitei Tale cruci şi ne‑ai dăruit să o sărutăm cu atingerea nevrednicelor noastre buze.

Cel ce ne‑ai învrednicit să auzim de învierea prietenului Tău Lazăr şi de intrarea Ta în Ierusalim, întâmpinat fiind de pruncii evreieşti care grăiau, strigând: osana întru cei de sus; şi să vedem mântuitoarele Tale patimi şi să ne închinăm dumnezeieştii Tale răstigniri, suliţei, trestiei, buretelui, pogorârii celei de pe cruce şi îngropării, şi să ajungem la cinstita şi dumnezeiasca Ta înviere.

Citeste si: A doua zi de Paște, petrecută la mall

Pentru aceea, văzând ziua învierii Tale, cu bucurie strigăm Ţie, Hristoase Dumnezeul nostru, şi împreună cu îngerii, cu arhanghelii, cu heruvimii, cu serafimii, cu toţi sfinţii şi cu preacurata Maica Ta, Te slăvim, lăudându‑Te pe Tine, marele Dumnezeu şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos.

Şi acum Te rugăm, Stăpâne, pentru robii Tăi aceştia (N), care vin sub acoperământul casei Tale celei sfinţite, primeşte pocăinţa lor şi‑i iartă pe dânşii, pentru învierea Ta, de mulţimea păcatelor celor nenumărate, ştiute şi neştiute, de voie şi fără de voie; curăţeşte‑i ca pe desfrânata ce plângea, şi ca pe Petru care se lepădase şi plângând cu amar iarăşi l‑ai primit. Primeşte smerenia şi mărturisirea robilor Tăi, precum ai primit pe vameşul care cu suspin se ruga.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”- kfetele.ro

Citeste si: Suma colosală încasată de România la EURO 2024. Care sunt echipele de club din România care vor primi bani de la UEFA- radioimpuls.ro

Pune frica Ta în inimile lor ca să se teamă de Tine şi să Te iubească din toată inima lor. Dă‑le lor să păzească toate poruncile Tale în toate zilele vieţii lor, umblând după voia Ta. Învredniceşte‑i pe dânşii fără osândă să vină şi să se împărtăşească cu preacuratul Tău Trup şi cu cinstitul Tău Sânge, ca, primindu‑le cu vrednicie, să fie părtaşi împărăţiei Tale, lăudându‑Te şi slăvindu‑Te pe Tine, împreună cu Cel fără de început al Tău Părinte şi cu Preasfântul şi bunul şi de‑viaţă‑făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!”

Citeste si: Paşte Fericit 2022! Mesaje, felicitări şi urări familie, prieteni, rude şi colegi cu Paşte Fericit!

 

 

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si