Se spala azi, 7 decembrie? Răspunsul la această întrebare este strâns legat de tradiții și de învățămintele marilor preoți. În fiecare an, la data de 7 decembrie, Biserica Ortodoxă o prăznuieşte pe Sfânta Filofteia, ocrotitoarea copiilor, a tinerelor și a fetelor care vor să se căsătorească. 

Se spala azi, 7 decembrie, de Sfânta Filofteia?

Ca orice sărbătoare mare, există anumite lucruri care nu se fac în această zi.

Conform preoților, spălatul nu este recomandat în zi de mare sărbătoare.

În tradiţia populară, Sfânta Filofteia este considerată o soră îndepărtată a Sfântului Ilie.

Citeste si: Calendar ortodox 7 decembrie. Ce sărbătoare este marți?

De aceea, Muceniţa a fost învrednicită cu harul de a alunga seceta, fiind numită şi "aducătoarea de ploi". Tradiția spune că prin mijlocirea ei în faţa lui Dumnezeu a plouat, iar roadele au fost bogate în anul respectiv.

Se spala azi, 7 decembrie 2021? Tradiţii de Sf. Filofteia în calendarul ortodox

Se spala azi, 7 decembrie 2021? Tradiţii de Sf. Filofteia în calendarul ortodox

Ce trebuie să faci de Sfânta Filofteia

În tradiția populară se spune că Sfânta Filofteia este și ocrotitoarea copiilor, a tinerelor și a fetelor care vor să se căsătorească.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Tinerele care vor să se căsătorească trebuie să ceară ajutorul Muceniţei Filofteia în ziua praznicului din 7 decembrie. Totodată, sunt de mare ajutor slujbele făcute timp de 40 de zile.

Citeste si: Rugăciune pentru Sfânta Muceniță Filofteia, făcătoarea de minuni

În ziua în care este sărbătorită Sf. Filofteia este bine ca mamele să împartă copiilor săraci hrană caldă, iar în familia care dăruieşte astfel de ofrande, copiii vor fi ocrotiţi de boli şi de întâmplări dramatice.

Rugăciune către Sfânta Filofteia

Sfântă mare muceniță a lui Hristos, Filoftee, ne rugăm ție cu genunchii plecați și cu lacrimi fierbinți. Adu-ți aminte de neputința firii omenești, care cuprinde și împresoară pe tot muritorul, de la naștere, întocmai ca mrejele păianjenului. Întru aceste mreji fiind căzuți și noi, smeriții, și neputând scăpa de ele fără ajutorul lui Dumnezeu, te rugăm pe tine să ne fii mijlocitoare către Dânsul.

Citeste si: Când se merge cu colindul 2021? Tradiţii pentru luna decembrie

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Că El însuși te-a preamărit și te-a trimis în această țară, ca s-o aperi și s-o păzești de toate răutățile. Așa, Sfântă mare muceniță a lui Hristos, Filoftee, milostivește-te spre lacrimile bătrânilor, spre suspinele maicilor, spre cererile pruncilor și spre noi, care cădem cu genunchii plecați și cerem, prin rugăciunile tale cele sfinte, ajutor și mântuire din supărările ce ne cuprind.

Căci știm, Sfântă muceniță, că pentru păcatele noastre pătimim acestea toate, adică: boli, sărăcire, prigoniri de la vrăjmași, neploaie la vreme și alte asemenea rele.

Pentru aceasta cădem la milostivirea ta, ca să nu pătimească și cei nevinovați din pricina noastră. Fie-ți milă și roagă-te lui Dumnezeu pentru noi, ca să strigăm ție: bucură-te, fecioară, mare muceniță Filoftee. Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, primește smerita mea rugăciune pentru iertarea păcatelor mele și ca un îndurat, cu dreapta Ta cea atotputernică stinge-mi focul ce m-a cuprins, încetează-mi boala și cu milostivirea Ta ridică-mă din patul durerilor, pentru slava numelui Tău. Ca Tu ești doctorul sufletelor și al trupurilor noastre și Ție slavă înălțăm, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Citeste si: Acatistul Sf. Nicolae: Are puterea de a vindeca suferințele


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si