Se spală sau nu de Moșii de Toamnă în 2023? Sărbătoarea Moșilor de Toamnă mai este denumită și Sâmbăta Morților.
Moșii de Toamnă se sărbătoresc în fiecare an în prima sâmbătă din luna noiembrie. În anul 2023, această sărbătoare va avea loc la data de 4 noiembrie 2023!
În această zi de sărbătoare, creștinii merg la slujbele bisericești și dau de pomană pentru sufletele celor adormiți.
Pe 4 noiembrie sunt pomeniți cei care au trecut la cele sfinte, înainte de începerea Postului Crăciunului, denumit și Postul Nașterii Domnului, pe 15 noiembrie.
Se spală rufe de Moșii de Toamnă în anul 2023? Ce spun preoții
Creștinii ortodocși au păstrat tradiția de a nu spăla în Sâmbăta Morților, de-a lungul mai multor generații. Pentru unii oameni aceasta este doar o superstiție, în vreme ce pentru alții aceasta este o practică puternică prin care își arată respectul față de Dumnezeu și față de cei adormiți.
Potrivit tradiției apa murdară de la rufele spălate va ajunge în mâncarea oferită de pomană pentru sufletele morților.
Preoții au o altă părere despre spălatul rufelor de sărbătoarea Moșilor de Toamnă.
„Doamne ajută! Nu voi insista mult asupra acestui subiect pentru că nu cred că este nevoie.
Este o superstiție! E posibil ca ea să vină dintr-un respect deosebit al poporului față de cei adormiți, pentru că pune accentul pe oferirea de milostenii pentru sufletele lor, dar nu are nici un suport în tradiția și învățătura Bisericii.
Sâmbăta este în esența ziua de pomenire a morților, dacă am accepta o astfel de superstiție, de ce nu am face-o pentru toate sâmbetele din an?!
Ați specificat foarte bine că ar fi de dorit să participăm la Sfânta Liturghie din aceste zile de sâmbătă, însă, dacă nu este cu putință și dacă tot este nevoie să spălăm rufe în această zi, atunci, cred că nu ar trebui să îi uităm pe cei adormiți și să încercăm să oferim ceva de pomană pentru sufletele lor. Bucurii de la Domnul!”, a spus preotul Andrei Atudori despre spălatul rufelor de Moșii de Toamnă, potrivit Doxologia.
Rugăciune puternică pentru pomenirea celor adormiți
În rândurile următoare v-am pregătit o rugăciune puternică care se rostește pentru sufletele celor de dincolo.
„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta credință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gândul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri luminoase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată durerea, întristarea și suspinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.
Dăruiește-le lor și nouă Împărăția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veșnice și desfătarea vieții Tale celei nesfârșite și fericite.
Că Tu ești învierea și odihna adormiților robilor Tăi (numele), Hristoase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Preasfântului și Bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor.
Amin.
Cu sfinții odihnește, Hristoase, sufletele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!”