Se spală sau nu de Moșii de Toamnă în 2023? Sărbătoarea Moșilor de Toamnă mai este denumită și Sâmbăta Morților.

Moșii de Toamnă se sărbătoresc în fiecare an în prima sâmbătă din luna noiembrie. În anul 2023, această sărbătoare va avea loc la data de 4 noiembrie 2023!

În această zi de sărbătoare, creștinii merg la slujbele bisericești și dau de pomană pentru sufletele celor adormiți.

Pe 4 noiembrie sunt pomeniți cei care au trecut la cele sfinte, înainte de începerea Postului Crăciunului, denumit și Postul Nașterii Domnului, pe 15 noiembrie.

Mosii de toamna 2023

Moșii de Toamnă în 2023 au loc pe 4 noiembrie

[Sursa foto: Facebook]

Se spală rufe de Moșii de Toamnă în anul 2023? Ce spun preoții

Creștinii ortodocși au păstrat tradiția de a nu spăla în Sâmbăta Morților, de-a lungul mai multor generații. Pentru unii oameni aceasta este doar o superstiție, în vreme ce pentru alții aceasta este o practică puternică prin care își arată respectul față de Dumnezeu și față de cei adormiți.

Potrivit tradiției apa murdară de la rufele spălate va ajunge în mâncarea oferită de pomană pentru sufletele morților.

Preoții au o altă părere despre spălatul rufelor de sărbătoarea Moșilor de Toamnă.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

„Doamne ajută! Nu voi insista mult asupra acestui subiect pentru că nu cred că este nevoie.

Este o superstiție! E posibil ca ea să vină dintr-un respect deosebit al poporului față de cei adormiți, pentru că pune accentul pe oferirea de milostenii pentru sufletele lor, dar nu are nici un suport în tradiția și învățătura Bisericii.

Sâmbăta este în esența ziua de pomenire a morților, dacă am accepta o astfel de superstiție, de ce nu am face-o pentru toate sâmbetele din an?!

Ați specificat foarte bine că ar fi de dorit să participăm la Sfânta Liturghie din aceste zile de sâmbătă, însă, dacă nu este cu putință și dacă tot este nevoie să spălăm rufe în această zi, atunci, cred că nu ar trebui să îi uităm pe cei adormiți și să încercăm să oferim ceva de pomană pentru sufletele lor. Bucurii de la Domnul!”,  a spus preotul Andrei Atudori despre spălatul rufelor de Moșii de Toamnă, potrivit Doxologia.

Mosii de toamna 2023

Creștinii ortodocși au păstrat tradiția de a nu spăla în Sâmbăta Morților

[Sursa foto: Unsplash]

Rugăciune puternică pentru pomenirea celor adormiți

În rândurile următoare v-am pregătit o rugăciune puternică care se rostește pentru sufletele celor de dincolo.

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Cu sfinții odihnește, Hristoase, su­fle­tele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!”


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si