Se spală în Ajunul Bobotezei 2023, pe 5 ianuarie? Greșeala pe care credincioșii o fac an de an
Se spală în Ajun de Bobotează 2023, pe 5 ianuarie? Este prima zi de post negru din an. În această zi nu se bea și nu se mănâncă nimic. Acestei zile îi sunt urmate ziua de Bobotează și ziua Sfântului Ioan, care încheie ciclul sărbătorilor de iarnă.
Se spală pe 5 ianuarie în Ajun de Bobotează? Iată care este răspunsul preoților cu privire la spălatul rufelor în Ajun de Bobotează. Vorbim de una dintre cele mai mari sărbători ale începutului de an.
Se spală în ajunul Bobotezei 2023?
Boboteaza sau Botezul Domnului se sărbătorește în fiecare an la data de 6 ianuarie atât de către Biserica Ortodoxă, cât și de cea Catolică.
Tradițiile și obiceiurile spun că e bine să faci sau să nu faci unele lucruri în această zi.
În ajunul Bobotezei se pot spăla rufe. Apa sfințită are o semnificaţie specială însă în ziua de 6 ianuarie, se spune că apa sfinţită luată are puteri miraculoase, astfel, în ziua de Bobotează nu se spală rufe.
Potrivit tradiției, ajunul Bobotezei este ziua în care preoții merg din casă în casă pentru a binecuvânta și a stropi cu agheasmă. Tradiția mai spune că fetele nemăritate trebuie să ia o rămurică din mănunchiul de busuioc cu care preotul stropește și să o pună sub pernă, pentru a-și visa ursitul.
O tradiție veche spune că fetele tinere și femeile necăsătorite puneau busuioc la streașina casei, iar dacă a doua zi îl găseau plin de chiciură, însemna că se vor mărita cu un băiat bogat.
În ajunul Bobotezei se pregăteşte o masă asemănătoare cu masa din ajunul Crăciunului.
Unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri, la nivel național, este cel al aruncatului unei cruci de către preot în apa sfințită.
Cu ocazia Bobotezei sunt sfințite toate apele, iar bărbatul ce reușește să ajungă primul la respectiva cruce va avea noroc pe tot parcusul anului.