Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor este ultima săptămână înainte de sărbătoarea Învierii lui Iisus Hristos. În această perioadă creștinii se pregătesc de sărbătorile pascale făcând curățenie, pregătind bucate specifice și reflectând asupra evenimentelor întâmplate înaintea morții Mântuitorului, până la Înviere.

Fiecare zi din Săptămâna Patimilor (Lunea Mare, Marțea Mare, Miercurea Mare, Joia Mare, Vinerea Mare și Sâmbăta Mare) este însoțită de tradiții și obiceiuri specifice.

Iată ce tradiții există pentru data de 30 aprilie 2024, în Marțea Mare. Se spală sau nu în această zi?

biserica ortodoxa interior

Există tradiții și obiceiuri pentru fiecare zi din Săptămâna Patimilor. Iată ce tradiții există pentru Marțea Mare.

[Sursa foto: Vecteezy]

Tradiții pentru Marțea Mare din Săptămâna Patimilor

În Marțea Mare din Săptămâna Patimilor se face pomenirea celor 10 fecioare. În biserică se citește pilda celor 10 fecioare, în care elementele importante sunt candela și uleiul din aceasta. Pilda celor 10 fecioare ne spune că 5 fecioare au avut o candelă fără ulei, în timp ce restul de 5 fecioare au avut candelă cu ulei. Primele fecioare aveau credință în Hristos, dar nu făceau fapte bune, iar celelalte cinci erau credincioase și făcătoare de fapte bune. În acest caz, candela semnifică fecioria, iar uleiul milostenia. Fecioarele întruchipează două atitudini religioase diferite: oameni evlavioși și zgârciți și oameni evlavioși și generoși.

Citește și: Săptămâna Patimilor în 2024: Tradiții pentru fiecare zi în parte

Marțea Mare, la fel ca Lunea Mare, este o zi dedicată curățeniei prin casă și gospodărie. Practic, gospodinele care nu au terminat curățenia generală înainte de Paște mai au o zi la dispoziție pentru a o finaliza. În Marțea Mare se pot spăla rufele.

femeie care bagă rufe în masina de spalat

Se spală rufe în Marțea Mare din Săptămâna Patimilor?? Iată răspunsul!

[Sursa foto: Freepik]

Marțea Mare este ultima zi în care oamenii pot face muncile câmpului, iar apoi se retrag în case pentru a-și ajuta nevestele la treburile gospodărești.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

În unele zone ale țării, Marțea Mare se mai numește și „Marțea Încheiată”. În această zi nu se sparg nuci, iar cei care sparg nuci nu vor avea parte de miezul din nucă. Se spune că aceste vor fi greu de decojit, conform dcnews.ro

Se spune că în Marțea Mare, oamenii trebuie să se curețe ritualic pentru a scăpa de boli și de relele ce se pot abate asupra familiei lor.

Ce este strict interzis să faci în Săptămâna Patimilor?

Săptămâna Patimilor este perioada în care creștinii se curăță spiritual și se pregătesc pentru Învierea Domnului. Există mai multe lucruri pe care nu ar trebui să le facem în Săptămâna Mare.

Săptămâna Patimilor este o perioadă cu puternice semnificații și multe tradiții și obiceiuri, păstrate de-a lungul a sute de ani. Am enumerat în capitolul anterior ce se face în fiecare zi din săptămâna mare, iar acum vei afla ce anume este interzis sau nu e bine să faci în această perioadă.

Tradiția spune că în Săptămâna Mare nu se lucrează. Credințele populare spun că cine va lucra până la epuizare riscă să ajungă în iad, conform condoleante.ro

În Săptămâna Mare nu trebuie să ne certăm cu cei din jurul nostru pentru că este păcat.

În Joia Mare nu este bine să dormi pentru că se spune că vei fi cuprins de lene și nu vei putea să îți duci planurile la bun sfârșit.

Este bine ca numărul tăvilor în care se prepară diverse, cum ar fi cozonacii, să fie par. Cei care nu respectă această regulă riscă să aibă necazuri în perioada următoare.

În Vinerea Mare nu se vopsesc ouăle.

Citeste si: Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat femeia de afaceri: „Aveam leucoplast pe ușă, iar ploșnițele treceau prin leucoplast.”- kfetele.ro

Citeste si: Jennifer Lopez și Ben Affleck și-au scos la vânzare bunurile comune- radioimpuls.ro

În Miercurea Mare și Vinerea Mare nu se spală rufele.

Citește și: Când are loc Prohodul Domnului în Săptămâna Mare din 2024? Versuri complete

sfantul epitaf

În Săptămâna Mare, creștinii trec pe sub masă.

[Sursa foto: Basilica]

În Vinerea Mare nu este bine să treci pe sub masă după o persoană în vârstă, deoarece riști să îi iei din necazuri sau boli.

Nu trebuie să te prindă Paștele cu casa neîngrijită pentru că va fi blestemată, de aceea curățenia se face în primele două zile din Săptămâna Mare.

În Vinerea Mare, agricultorii nu trebuie să semene nimic pe câmp pentru că nu vor avea rod.

Tot în Vinerea Mare este interzisă sacrificarea animalelor.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si