Se spală în Miercurea Albă? Este întrebarea pe care și-o pun foarte multe gospodine în perioada marilor sărbători. Însă, după Paști, urmează o nouă săptămână încărcată de tradiții și obiceiuri, fiind vorba despre Săptămâna Luminată

Se spală în Miercurea Albă?

Săptămâna care urmează după Paști este cunoscută în popor ca  Săptămâna Luminată. Pentru creștinii ortodocși, Săptămâna Luminată este începutul unei perioade de sărbătoare care se termină după cincizeci de zile de la Paști, la Pogorârea Sfântului Duh (Rusaliile).

De Sfintele Paşti, Biserica vesteşte:  „Acum toate s-au umplut de lumină, cerul şi pământul şi cele de sub pământ”, astfel începe Săptămâna Luminată.

Citeste si: Sâmbăta Luminată: Ce tradiţii se respectă în această zi?

În trecut, Botezul era săvârșit în noaptea de Paști, iar cei botezați erau numiti „luminați” și purtau haine albe în toată săptămâna următoare, de unde și numele de Săptămâna Luminată.

În popor se spune că, odată cu Învierea Domnului Iisus Hristos, se deschid porţile raiului pentru sufletele păcătoşilor reţinute în iad, de la Adam şi până la cea de-a doua venire a Mântuitorului. Uşile raiului rămân deschise până în Duminica Tomii.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Slujbele din Săptămâna Luminată se ţin cu Uşile Împărăteşti larg deschise. Astfel, privirea spre altar nu mai este împiedicată de nimic, ceea ce simbolizează uşa deschisă de la mormântul Mântuitorului, dar şi ruperea catapetesmei Templului din Ierusalim în momentul morţii Mântuitorului.

se spală în Miercurea Albă din Săptămâna Luminată?

Miercurea din Săptămâna Luminată

Miercurea din Săptămâna Luminată mai este denumită și Sfânta Mercurie. În această zi, bărbații reiau munca din câmp, însă femeile nu au voie să muncească.

Potrivit tradiției, a munci de „nunta șoarecilor” echivalează cu a aduce rozătoarele în casă și a te lipsi restul anului de bucate pe masă. 

Citeste si: Săptămâna Luminată 2022. Ce nu ai voie să faci în Lunea Albă, a doua zi de Paște

Acesta este motivul pentru care această zi se mai numește și „nunta șoarecilor”, așa cum este cunoscută în popor.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”- kfetele.ro

Citeste si: Suma colosală încasată de România la EURO 2024. Care sunt echipele de club din România care vor primi bani de la UEFA- radioimpuls.ro

Ziua de Miercuri nu mai este considerată zi de post. Creștinii au dezlegare la pește, iar până la Rusalii se fac doar închinăciuni și nu mătanii.

Citeste si: Se spală în Sâmbăta Mare din Postul Paştelui 2022? Iată ce spun preoţii

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si