Se spală în Sâmbăta Mare?   În seara de Sâmbătă se aprind luminile în bisericile ortodoxe și are loc slujba de Înviere. Iată care sunt tradițiile și superstițiile pentru această zi sfântă!

Tradiții în Sâmbăta Mare

Potrivit tradiției, în dimineața Sâmbetei Mari, copiii și adulții merg îmbrăcați în haine noi la biserică pentru a se spovedi și pentru a se împărtăși.

Seara, în toate bisericile ortodoxe, are loc slujba de Înviere. Fiecare gospodină trebuie să aducă un coș plin cu preparate care vor fi sfințite, la sfârșitul slujbei acestea vor fi împărțite persoanelor nevoiașe.

Citește și: Programul mall-urilor de Paşte 2023: Ce orar de funcţionare au centrele comerciale în Vinerea Mare, Sâmbăta Mare şi în prima zi şi a doua zi de Paşte?

La miezul nopții, preoții cheamă credincioșii să ia lumină, spunând: „veniți sa luați Lumină!”. Credincioșii aprind lumânări si transmit mai departe până când toți cei prezenți au lumânările aprinse.

Tradiții în Sâmbăta Mare

Tradiții în Sâmbăta Mare

[Sursa foto: colaj pixabay]

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Tradiția spune că după ce au luat lumină credincioșii trebuie să meargă la mormintele celor trecuți în neființă pentru a le spune și lor astfel că a venit Învierea Domnului.

Se spune că lumânarea de la Înviere nu trebuie stinsă până acasă, unde creștinii trebuie să înconjoare casa de trei ori pentru a îndepărta spiritele rele.

Resturile de la lumânările de la Înviere trebuie păstrate cu credință de către oameni pentru că în vreme de necaz, grindină, furtună, acestea sunt de ajutor dacă sunt aprinse și prin rugăciune.

Urarea tradiţională de Paşte a creştin-ortodocşilor este „Hristos a Înviat”, la care se răspunde cu „Adevărat a Înviat”. Acestea sunt valabile timp de 40 de zile după Paște până la sărbătoarea Înălțării Domnului. Urările trebuie spuse și în momentul ciocnirii ouălor.

Se spală în Sâmbăta Mare? Iată ce spun preoții!

Mulți credincioși se întreabă dacă pot spăla în Sâmbăta Mare. Care este răspunsul preoților?

Citeste si: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”- kfetele.ro

Citeste si: Fostul fotbalist Nicolae Oaidă, câștigător al Cupei României, a murit- radioimpuls.ro

Citeste si: Judecătorii au motivat de ce l-au lăsat pe Iohannis fără două case. ANAF: Se vor face demersuri pentru recuperarea "fructelor neculese"- antena3.ro

Sâmbăta Mare este ziua în care Iisus Hristos a fost îngropat. Credincioșii se pregătesc pentru marea veghe. În seara de Sâmbătă se aprind luminile în bisericile ortodoxe și are loc slujba de Înviere.

Citește și: Când se ia Lumină în Noaptea de Paşte 2023? Tradiţii pentru Noaptea de Înviere

În această zi femeile pregătesc majoritatea preparatelor de Paște, termină curățenia și sunt pregătite hainele noi pentru zilele de sărbătoare.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si