Sâmbăta Morţilor 2021 sau Moșii de toamnă este o sărbătoare foarte importantă pentru creștinii ortodocși. În data de 30 octombrie 2021, Biserica Ortodoxă organizează slujbe pentru pomenirea morţilor în toată ţara. Comemorarea celor plecaţi dintre noi este un lucru important pentru creștini.

În popor, aceasta sâmbătă este cunoscută și sub denumirea de Moșii de toamnă.

Astfel, sâmbăta, 30 octombrie, în fiecare biserica se oficiază Sfânta Liturghie, urmată de slujba Parastasului pentru cei adormiți.

Credincioșii merg de dimineaţă la biserică în sâmbăta morţilor, cu colivă, vin, prescură şi pachete cu bucate ca să fie binecuvântate de preot, iar mai apoi împărţite celor sărmani.

Totodată, de la slujba de pomenire a celor adormiți nu trebuie să lipsească coliva și vinul. Acestea semnifică trupului celui decedat și expresia materială a credinței în Înviere.

Se spală rufe de Sâmbăta Morților? Ce nu este bine să faci în această zi?

Tradiția spune că de Sâmbăta Morților, femeile nu trebuie să toarcă și nu trebuie să spele. Superstițiile spuneau că dacă femeile torc, se întorc colacii împărțiți pentru pomenirea morților. Dacă se aruncau lături, se spunea că ajung în gura morților, care se răzbună.

Totodată, oamenii nu trebuie nici să măture în această zi. 

Citeste si: Ce se împarte de moşii de toamnă 2021? Sărbătoare mare în calendar: Tradiţii pentru Sâmbăta Morţilor

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Tot de Sâmbăta Morților, nu trebuie să munciți. Cei care încalcă această regulă nu vor mai avea spor la lucru.  

O altă datină străveche mai spune că din primul fel de mâncare pe care-l guști în această zi, trebuie să împarți, ca să nu se abată asupra ta necazuri.

Se spală în Sâmbăta Morţilor?

Se spală în Sâmbăta Morţilor?

Citeste si: Calendar ortodox noiembrie 2021: Sărbători cu cruce roşie

Dacă în această zi, oamenii scot apă din fântâna de Sâmbăta Morților, trebuie să lase un bănuț pentru apa celor morți. Ce se împarte trebuie să fie nou și proaspăt. 

În popor se spune că nu trebuie să ceri bani cu împrumut de Sâmbăta Morților, deorece banii împrumutați vor fi folosiți pentru pagubele materiale și pentru medicamente.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Această zi mai trebuie respectată și pentru a te feri de nebunie și ca să îmbătrânești mai încet.

Potrivit calendarului creștin ortodox, treburile casnice nu se fac în zilele de duminică, atunci când credincioșii merg de dimineață la biserică, iau masa împreună cu familia și ziua trebuie să continue în tihnă.

Astfel, nu se face treabă în zilele de mare sărbătoare, mai exact în acele zile marcate în calendarul ortoodox cu cruce roșie. În aceste zile trebuie să știți că nu se spală și nu se coase.

Potrivit Calendarului Ortodox Român, În cursul anului, există o serie de zile, în care nu se spală, nu se coase și nu se face treabă în gospodărie. De fapt, este vorba despre aceleași zile care se sărbătoresc anual, dar pe care unii le uită, sau nu toată lumea știe de ele.

Citeste si: Rugăciune de mulţumire către Maica Domnului şi îngerul păzitor


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si