Se spală în Sâmbăta Morţilor 2022?
Se spală în Sâmbăta Morţilor 2022? Iată ce nu este bine să faci pe 5 noiembrie 2022 de Sâmbăta Morților- Moșii de toamnă! Tradițiile pe care toți credincioșii trebuie să le respecte în această zi!
Se spală în Sâmbăta Morților 2022? Moșii de toamnă sau Sâmbăta Morților reprezintă o sărbătoare foarte importantă pentru creștinii ortodocși. În acest an, sărbătoarea are loc pe data de 5 noiembrie, iar toate bisericile ortodoxe din țară organizează slujbe pentru pomenirea celor care s-au stins din viață.
Pomenirea celor dragi care nu se mai află printre noi este un lucru important pentru creștini.
Astfel, pe 5 noiembrie 2022, în fiecare biserică din țară este organizată Sfânta Liturghie urmată de slujba Parastasului pentru cei adormiți.
Credincioșii merg de dimineață la biserică în sâmbăta morților, cu colivă, vin, prescură și pachete cu bucate ca să fie binecuvântate de preot, iar mai apoi împărțite celor amărâți.
Citeste si: Ultimele pregătiri pentru pelerinajul de la Sfânta Parascheva
Totodată, de la slujba de pomenire a celor adormiți nu trebuie să lipsească coliva și vinul. Acestea semnifică trupului celui decedat și expresia materială a credinței în Înviere.
Potrivit tradiției creștine, de Sâmbăta Morților, femeile nu trebuie să toarcă și nu trebuie să spele. Superstițiile spuneau că dacă femeile torc, se întorc colacii împărțiți pentru pomenirea morților.
Dacă se aruncau lături, se spunea că ajung în gura morților, care se răzbună.În același timp, oamenii nu trebuie nici să măture în această zi.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
De Sâmbăta Morților, creștinii nu trebuie să munciți. Cei care încalcă această regulă nu vor mai avea spor la lucru.
O altă datină străveche mai spune că din primul fel de mâncare pe care îl guști în această zi, trebuie să îl împarți, ca să nu se abată necazurile asupra ta.
Citeste si: Duminica Tuturor Sfinţilor 2022: Pe ce dată se sărbătoreşte şi ce nu este bine să faci?
Oamenii care scot în această zi apă din fântână trebuie să lase un bănuț pentru apa celor morți. Ce se împarte trebuie să fie nou și proaspăt.
În popor se spune că nu trebuie să ceri bani cu împrumut de Sâmbăta Morților, deoarece banii împrumutați vor fi folosiți pentru pagubele materiale și pentru medicamente.
Această zi mai trebuie respectată și pentru a te feri de nebunie și ca să îmbătrânești mai încet.
Potrivit calendarului creștin ortodox, treburile casnice nu se fac în zilele de duminică, atunci când credincioșii merg de dimineață la biserică, iau masa împreună cu familia și ziua trebuie să continue în tihnă.
În tradiția ortodoxă, în ziua praznicului se aduc la biserică, pentru a fi sfințite, colivă, prescură și o sticlă de vin. De
asemenea, se sfințesc pachete cu alimente pe care rudele celor adormiți.Pentru că este o omenire a celor adormiți, în Ziua Morților sau de Moșii de toamnă, se prepară în primul rând colivă. Pe colivă se așează Sfânta Cruce. Aceasta se ornează cu bombonele colorate. Pe lângă coliva mare, la biserică este foarte practic să aducem și mici cantități de colivă, în paharele din plastic, pe care le vom împărți, la sfârșitul slujbei, împreună cu câte o lumânare. În coșul cu care se merge la biserică, se adaugă lângă colivă o sticlă de vin pentru a fi sfințită.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Cum se face un pomelnic pentru Sâmbătă Morţilor- Moşii de toamnă 2022?
Nu trebuie uitat nici colacul împletit care se așează și el pe masă pentru sfințire, iar mai apoi se da de pomană.
Pe lângă acestea trebuie să mai avem tamaie, cărbuni și un prosop. Acestea se înmânează preotului la Sfânta Liturghie din Sâmbătă Morților.
Cei care doresc pot adăuga dulciuri, fructe, legume, prăjituri și alte alimente.
De asemenea, în această zi se împarte mâncare pentru sufletul celor adormiți: pilaf, carne, pâine, pește, sarmale sau orice altfel de mâncare gătită.
Citeste si: Tradiții de Sf. Parascheva: Ce nu este bine să faci pe 14 octombrie?