Se spală în Sâmbăta Morților 2022? Moșii de toamnă sau Sâmbăta Morților reprezintă o sărbătoare foarte importantă pentru creștinii ortodocși. În acest an, sărbătoarea are loc pe data de 5 noiembrie, iar toate bisericile ortodoxe din țară organizează slujbe pentru pomenirea celor care s-au stins din viață. 

Pomenirea celor dragi care nu se mai află printre noi este un lucru important pentru creștini.

Astfel, pe 5 noiembrie 2022, în fiecare biserică din țară este organizată Sfânta Liturghie urmată de slujba Parastasului pentru cei adormiți.

Credincioșii merg de dimineață la biserică în sâmbăta morților, cu colivă, vin, prescură și pachete cu bucate ca să fie binecuvântate de preot, iar mai apoi împărțite celor amărâți.

Citeste si: Ultimele pregătiri pentru pelerinajul de la Sfânta Parascheva

Totodată, de la slujba de pomenire a celor adormiți nu trebuie să lipsească coliva și vinul. Acestea semnifică trupului celui decedat și expresia materială a credinței în Înviere.

Sâmbăta Morţilor 2022

Se spală în Sâmbăta Morţilor 2022?

Se spală sau nu în Sâmbăta Morților 2022?

Potrivit tradiției creștine, de Sâmbăta Morților, femeile nu trebuie să toarcă și nu trebuie să spele. Superstițiile spuneau că dacă femeile torc, se întorc colacii împărțiți pentru pomenirea morților.

Dacă se aruncau lături, se spunea că ajung în gura morților, care se răzbună.

În același timp, oamenii nu trebuie nici să măture în această zi. 

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

De Sâmbăta Morților, creștinii nu trebuie să munciți. Cei care încalcă această regulă nu vor mai avea spor la lucru.  

O altă datină străveche mai spune că din primul fel de mâncare pe care îl guști în această zi, trebuie să îl împarți, ca să nu se abată necazurile asupra ta.

Citeste si: Duminica Tuturor Sfinţilor 2022: Pe ce dată se sărbătoreşte şi ce nu este bine să faci?

Oamenii care scot în această zi apă din fântână trebuie să lase un bănuț pentru apa celor morți. Ce se împarte trebuie să fie nou și proaspăt. 

În popor se spune că nu trebuie să ceri bani cu împrumut de Sâmbăta Morților, deoarece banii împrumutați vor fi folosiți pentru pagubele materiale și pentru medicamente.

Această zi mai trebuie respectată și pentru a te feri de nebunie și ca să îmbătrânești mai încet.

Potrivit calendarului creștin ortodox, treburile casnice nu se fac în zilele de duminică, atunci când credincioșii merg de dimineață la biserică, iau masa împreună cu familia și ziua trebuie să continue în tihnă. 

Sâmbăta Morţilor 2022

Se spală în Sâmbăta Morţilor 2022?

Ce se dă de pomană în Sâmbăta Morților 2022?

În tradiția ortodoxă, în ziua praznicului se aduc la biserică, pentru a fi sfințite, colivă, prescură și o sticlă de vin. De

asemenea, se sfințesc pachete cu alimente pe care rudele celor adormiți.

Pentru că este o omenire a celor adormiți, în Ziua Morților sau de Moșii de toamnă, se prepară în primul rând colivă. Pe colivă se așează Sfânta Cruce. Aceasta se ornează cu bombonele colorate. Pe lângă coliva mare, la biserică este foarte practic să aducem și mici cantități de colivă, în paharele din plastic, pe care le vom împărți, la sfârșitul slujbei, împreună cu câte o lumânare. În coșul cu care se merge la biserică, se adaugă lângă colivă o sticlă de vin pentru a fi sfințită.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Cum se face un pomelnic pentru Sâmbătă Morţilor- Moşii de toamnă 2022?

Nu trebuie uitat nici colacul împletit care se așează și el pe masă pentru sfințire, iar mai apoi se da de pomană.

Pe lângă acestea trebuie să mai avem tamaie, cărbuni și un prosop. Acestea se înmânează preotului la Sfânta Liturghie din Sâmbătă Morților.

Cei care doresc pot adăuga dulciuri, fructe, legume, prăjituri și alte alimente.

De asemenea, în această zi se împarte mâncare pentru sufletul celor adormiți: pilaf, carne, pâine, pește, sarmale sau orice altfel de mâncare gătită.

Citeste si: Tradiții de Sf. Parascheva: Ce nu este bine să faci pe 14 octombrie?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si