Se spală pe 27 decembrie 2021, în a treia zi de Crăciun?
Se spală pe 27 decembrie 2021, în a treia zi de Crăciun? Vă oferim răspunsul la această întrebare pe care mulţi români şi-o adresează în această perioadă.
Multe gospodine se întreabă dacă pot să își facă planuri legate de curățenie pe data de 27 decembrie 2021, iar acestea să încludă și spălatul rufelor.
Potrivit calendarului, o zi în care nu trebui să spălăm este ziua de 27 decembrie, când este prăznuit Sfântul Ștefan. A treia zi de Crăciun este sărbătoare cu cruce roşie în calendarul ortodox.
Trebuie însă să ştiţi că pe 28 decembrie 2021, pe 29 decembrie 2021, 30 decembrie 2021 şi 31 decembrie 2021 se poate spăla şi face curăţenie întrucât în calendarul ortodox nu sunt sărbători cu cruce roşie.
Citeste si: Sfântul Stefan 2021: Tradiţii şi obiceiuri pentru a treia zi de Crăciun
După aceea, pe 1 ianuarie 2021 nu se spală, în această zi fiind sărbătorit Sfântul Vasile.
Crăciunul este una dintre cele mai importante sărbători din an, iar cu ocazia Nașterii Domnului trebuie să ținem cont de mai multe tradiții și obiceiuri pentru a ne feri de ghinion.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Sfântul Ștefan este praznuit de către Biserica Ortodoxă în fiecare an pe 27 decembrie. Conform Noului Testament, Ștefan se trăgea din Ierusalim și avea origini iudeice. De asemenea, Sfântul Ștefan este recunoscut că fiind primul martir creștin care a fost condamnat de către autoritățile Iudaice. Iisus Hristos l-a luat sub aripa sa, să îl urmeze pretutindeni și să ia parte la faptele și minunile sale. Sfântul Ștefan a fost numit Arhidiacon, funcție care prevedea că el să îi conducă pe diaconi.
O veche tradiţie, împlinită în ziua praznicului Sfântului Ștefan, se referă la icoana care-l înfăţişează pe mucenicul martir: creştinii care se confruntă cu probleme de sănătate sau se judecă de multă vreme cu persoane foarte orgolioase este bine să aducă în casa lor o icoană cu Sfântul Ştefan, sfinţită în această zi. În ziua praznicului se fac pomeniri pentru sufletele celor care au murit în împrejurări dramatice, iar pachetele cu mâncare se împart şi persoanelor tinere, care poartă numele primului mucenic Ştefan.
Citeste si: Calendar ortodox 2022: Sărbătorile religioase din fiecare lună
În unele zone din Muntenia se prepară Pâinicile lui Ştefan. Dintr-un aluat asemănător cu cel de cozonac, unse cu miere, se fac pâinici în forme rotunde. Aceste dulciuri, ce amintesc de pietrele care l-au ucis pe Sfântul Ştefan, se sfinţesc la biserică, în ziua praznicului şi se împart copiilor săraci. De asemenea, de Sfântul Ştefan se prepară şi se împart mucenici cu miere şi nucă, ce amintesc de moartea lui mucenicească. Pentru sporul casei şi pentru rudele cu probleme mari de sănătate, se cuvine să-l cinstim pe Sfântul Mucenic Ştefan prin fapte bune, iar reconcilierile sunt binevenite în această zi.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
În ziua praznicului este bine să evităm deplasările în zone montane şi în locuri izolate, care ne pun viaţa în primejdie. Tot în ziua de Sfântul Ștefan se spune că este bine să dăruim icoana Sfântului Ștefan sau o candelă nouă aprinsă pentru sănătatea rudelor bolnave, dar și pentru sporul casei.
Ca semn al iubirii, prețuirii și respectului pe care i-l purtăm Sfântului martir Ștefan este bine ca în această zi persoanele certate să se împace. Sfântul Apostol Ștefan, cel dintâi martir al Bisericii lui Hristos, este primul model de jertfă creștină.
Citeste si: Sfantul Stefan, primul martir crestin, serbat in a treia zi dupa Nasterea Domnului