Se spală pe 9 martie 2024: Iată ce spun preoții! Tradiții de Mucenici
Ziua de 9 martie este deosebit de importantă datorită sărbătorilor care au loc la această dată. Se spală sau nu pe 9 martie 2024? Iată ce spun preoții. Citește și ce tradiții există de Mucenici.
An de an, pe data de 9 martie 2024, creștinii îi sărbătoresc pe Sfinții 40 de Mucenici, conform Calendarului ortodox. Din această sărbătoare se desprind numeroase tradiții și obiceiuri românești prin care credincioșii îi celebrează cu mare fast pe soldații care și-au dat viața pentru credință.
Pe 9 martie 2024 există o tradiție nemuritoare în poporul nostru, facerea mucenicilor. Tot în această zi, creștinii merg la biserică și se roagă pentru sufletele morților deoarece în acest an sărbătorim și Moșii de Iarnă și Moșii de Primăvară.
Află dacă se spală în această zi sfântă, pe 9 martie 2024.
Se spală pe 9 martie 2024, de Sfinții 40 de Mucenici? Răspunsul preoților
Se spune că pe data de 9 martie 2024 se deschid Porțile Raiului pentru cei trecuți în lumea de dincolo. Așadar, nu este o zi obișnuită, ci este o zi a sărbătorilor importante. Sărbătorim în această zi: Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia, Moșii de Iarnă și Moșii de Primăvară.
Pe cât de importantă este această zi, atât de mult ghinion le poate aduce pe viitor celor care încalcă anumite tradiții și obiceiuri sfinte.
Creștinii trebuie să știe că pe data de 9 martie 2024 nu trebuie să facă curățenie în casă sau în gospodărie, nu trebuie să spele sub nicio formă și nu este bine să lucreze pentru că altfel riscă să atragă ghinionul asupra lor.
În schimb, este permis ca gospodinele să prepare mucenicii în această zi.
Totodată, în această zi nu este bine să dai bani cu împrumut și nici nu este bine să ceri. Nu este bine să te cerți cu semenii tăi, iar dacă există tensiuni, trebuie să discutați și să rezolvați orice neînțelegere pentru ca anul să meargă bine.
Cei care nu respectă sărbătoarea Sfinților Mucenici riscă să fie bolnavi timp de 40 de zile. În schimb, cei ce țin această sărbătoare vor avea parte de prosperitate și multă sănătate.
Tradiții și obiceiuri românești de Mucenici 2024
Ziua de 9 martie aduce cu ea multe tradiții interesante pe care este bine să le respectăm.
Se spune că dacă în această zi plouă, atunci și de Paște va ploua. Dacă va tuna, vara va fi promițătoare pentru culturile oamenilor. Dacă va îngheța în noaptea dinaintea zilei de 9 martie 2024, toamna care urmează va fi una lungă.
Este bine să ținem sărbătoarea zilei de 9 martie pentru ca tot ceea ce am semănat în această zi să rodească de 40 de ori mai mult (n.r. acesta este și numărul mucenicilor care au murit pentru credința lor puternică în Hristos).
Pe data de 9 martie 2024 femeile prepară mucenici (n.r. vezi rețete delicioase pentru mucenici), iar în zonele Dobrogei și Munteniei ei sunt de obicei fierți în apă cu zahăr, cu scorțișoară și nucă.
Acest proces simbolizează lacul în care au fost aruncați Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia, conform crestinortodox.ro
Tot desprins din sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia, tradiția spune că în această zi bărbații trebuie să bea 44 de pahare cu vin pentru a fi mai puternici și pentru a avea un an bogat. Numărul paharelor simbolizează sângele vărsat de Sfinții Mucenici.
Pentru ca primăvara să vină mai repede, în fața caselor se strâng gunoaie și se ard, iar tinerii sar peste foc pentru a avea noroc pe parcursul anului și pentru a fi feriți de toate relele. Cenușa care rămâne se aruncă la rădăcinile copacilor sau în grădinile oamenilor, conform condoleante.ro
Oamenii se pregătesc pentru ceea ce urmează, iar pe lângă ritualul prezentat anterior, mai au loc și alte ritualuri pentru a îndepărta frigul. Se lovește pământul cu bâte și se rostesc diverse descântece.
O altă tradiție, de data aceasta din Bucovina, spune că bărbații merg la pescuit pe 9 martie 2024. Se spune că bărbatul care va prinde 40 de pești va putea înghiți unul viu și va avea noroc și pe viitor la pescuit.
Femeile stropesc gospodăria cu agheasmă în această zi pentru a o sfinți. Totuși, nu se stropește doar gospodăria, dar și hainele, vasele în care se gătesc preparatele de post, restul ustensilelor din bucătărie și practic tot ceea ce reprezintă mai importantă pentru familie. Obiceiul sfințirii gospodăriei este pentru ca oamenii să se asigure că vor avea suficientă hrană în casă până la recolta următoare. La final, se tămâiază casa.
Conform unei alte tradiții, pe 9 martie se retează stupii. Ei sunt scoși afară, fagurile sunt curățate, iar apoi se recoltează mierea pentru a fi folosită la prepararea mucenicilor sau la alte trebuințe.