Multe persoane se întreabă dacă se spală rufe azi, 3 mai 2024, în Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor. Iată răspunsul pe care toți creștin-ortodocșii ar trebuie să îl respecte!

Se spală rufe azi, 3 mai 2024, în Vinerea Mare?

Conform preoților, în Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor este păcat să spălăm rufe, întrucât aceasta este ziua în a pătimit și a fost răstignit Iisus Hristos.

De asemenea, Vinerea Mare este zi un post negru.

Se spală rufe azi, 3 mai 2024, în Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor?

Se spală rufe azi, 3 mai 2024, în Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor?

[Sursa foto: freepik]

În Vinerea Mare nu se săvârșește niciuna dintre cele trei Sfinte Liturghii, iar slujba principală din această zi este scoaterea Sfântului Epitaf din altar și așezarea lui în mijlocul bisericii. Tot în această zi, credincioși merg la Biserică pentru a trece pe sub masa pe care este asezat Sfântul Epitaf.

Prin scoaterea Sfântului Epitaf retrăim coborârea de pe cruce a lui Hristos si pregătirea Trupului Său pentru înmormântare. De altfel, în Vinerea Mare, seara, se cântă Prohodul Domnului.

Citește și: Prohodul Domnului în 2024: Versurile complete și programul slujbei de la Biserică din Vinerea Mare

Rugăciune pentru Vinerea Mare

„Doamne Iisuse Hristoase Mântuitorul cel dulce al sufletului meu în această zi a Răstignirii Tale pe Cruce ai pătimit şi ai luat moarte pentru păcatele noastre, mă mărturisesc înaintea Ta, cum că eu sunt

cel ce Te-am răstignit cu păcatele mele cele multe.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Mă rog însă Bunătății Tale celei nespuse, să mă învrednicești cu Darul Tău, Doamne, ca și eu să pot răbda patimi pentru credința, speranța și iubirea ce le am către Tine, precum Tu Cel

îndurat ai răbdat pentru mântuirea mea.

Întărește-mă, o, Doamne ca de astăzi înainte să port Crucea Ta cu bucurie și cu mare căință, și să urăsc cugetele mele și voințele mele cele rele. Sădește în inima mea întristarea de moartea Ta ca să o simt precum au simțit-o iubita ta Maică, ucenicii Tăi și femeile purtătoare de mir, ce stăteau lângă Crucea Ta.

Luminează-mi simțirile cele sufletești, ca să se miște și să priceapă moartea Ta, precum ai făcut de Te-au cunoscut făpturile cele neînsuflețite, când s-au mișcat la Răstignirea Ta, și mai vârtos, cum te-a cunoscut tălharul cel credincios și pocăit, și ți s-a plecat, de l-ai pus în rai.

Dă-mi, Doamne, și mie, tâlharului celui rău, Darul Tău, precum atunci l-ai dat aceluia și-mi iartă păcatele, pentru Sfintele Tale Patimi, și cu bună întoarcere și căință mă așează împreună cu el în rai, ca un Dumnezeu şi Ziditor ce-mi eşti.
Mă închin Crucii Tale, Hristoase, şi pentru iubirea Ta către noi, zic către dânsa; Bucură-te, cinstită Cruce a lui Hristos, pe care ridicat şi pironit fiind Domnul a mântuit lumea!

Bucură-te, pom binecuvântat, pentru că tu ai ţinut rodul vieţii, care ne-a mântuit de moartea păcatului.

Bucură-te, drugul cel tare, care ai sfărâmat uşile iadului.

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Suma colosală încasată de România la EURO 2024. Care sunt echipele de club din România care vor primi bani de la UEFA- radioimpuls.ro

O, Hristoase al meu răstignit, câte ai pătimit pentru noi! Câte răni, câte scuipări şi câtă ocară ai răbdat pentru păcatele noastre şi pentru a ne da încă pildă de adevărată răbdare în suferinţele şi necazurile vieţii acesteia!

Şi fiindcă acestea ni le trimite Dumnezeu pentru păcatele noastre, ca să ne îndreptăm şi să ne apropiem de El, şi aşa, numai spre folosul nostru ne pedepseşte în această viaţă.

De aceea, rogu-mă Ţie, Stăpâne, ca, la necazurile, ispitele şi durerile câte ar veni asupra mea, să-mi înmulţeşti împreună şi răbdarea, puterea şi mulţumirea, căci cunosc, că neputincios sunt de nu mă vei întări; orb de nu mă vei lumina; legat de nu mă vei dezlega; fricos de nu mă vei face îndrăzneţ; pierdut de nu mă vei cerca; sclav de nu mă vei răscumpăra cu bogata şi Dumnezeiasca Ta putere şi cu Darul Sfintei Tale Cruci, căreia mă închin şi o măresc, acum, şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.”

Citește și: Când se vopsesc ouăle de Paște în 2024? Tradiții pentru Săptămâna Patimilor


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si