Ajunul Sfântului Nicolae, sărbătorit pe 5 decembrie, este înconjurat de numeroase tradiții și obiceiuri populare, multe dintre ele având rădăcini adânci în credința ortodoxă și folclorul românesc.

O întrebare frecventă în această zi este dacă este permis sau nu să spălăm haine sau să desfășurăm alte activități casnice.

Semnificația zilei de 5 decembrie

Ajunul Sfântului Nicolae este considerat o zi de pregătire spirituală pentru marea sărbătoare din 6 decembrie, când este cinstit Sfântul Ierarh Nicolae, unul dintre cei mai iubiți sfinți din calendarul creștin ortodox.

Este o zi în care mulți credincioși aleg să postească și să se roage.

Astăzi, pe 5 decembrie 2024, este sărbătorit Sfântul Sava cel Sfințit.

Se spală rufe azi, 5 decembrie 2024, în Ajunul Sf. Nicolae?

Este sărbătoare cu cruce neagră în Calendarul ortodox. Conform preoților, în aceste zile, spălatul rufelor nu este interzis. Așadar, nu este păcat dacă în Ajunul Sfântului Nicolae faceți treburi în casă sau spălați rufe.

Se spală rufe azi, 5 decembrie 2024, în Ajunul Sf. Nicolae?

Se spală rufe azi, 5 decembrie 2024, în Ajunul Sf. Nicolae?

[Sursa foto: freepik]

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Primele semne că începi să îți pierzi memoria. Vlad Ciurea: ”Abia atunci trebuie să te îngrijorezi”- antena3.ro

Citeste si: Surse: Cine va fi premierul României în guvernarea PSD-PNL-USR-UDMR. Primele decizii luate în urma negocierilor- stirileprotv.ro

Citește și: Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 5 decembrie 2024, în Ajunul Sfântului Nicolae? Sfântul prăznuit a realizat multe minuni prin rugăciunile sale

Tradiții populare și obiceiuri

Potrivit tradițiilor populare, Ajunul Sfântului Nicolae este un moment prielnic pentru curățenie generală în gospodării, astfel încât casa să fie gata pentru sărbătoare. Totodată, copiii își lustruiesc ghetuțele în așteptarea darurilor de la Moș Nicolae.

Această zi, care precede prăznuirea Sfântului Nicolae, este un prilej de bucurie și pregătire, mai ales pentru cei mici, dar și o ocazie pentru faptele de milostenie și reflecție spirituală.

Moș Nicolae este cunoscut ca protector al copiilor și al săracilor, iar tradiția de a oferi daruri este inspirată din generozitatea sa. În unele familii, se obișnuiește ca părinții să lase cadouri simbolice în ghetuțe, precum dulciuri, fructe sau mici jucării. Actul de a dărui reflectă spiritul de milostenie și compasiune al Sfântului Nicolae.

Citește și: Povestea lui Moș Nicolae. În fiecare an ne amintește că magia Crăciunului începe cu faptele bune

Astfel, Ajunul de Moș Nicolae este însoțit de numeroase superstiții și credințe populare. Una dintre ele spune că, dacă în această seară ninge, Moș Nicolae „își scutură barba”, iar iarna va fi bogată și geroasă. În unele regiuni, oamenii pun crenguțe de pomi fructiferi în apă; dacă acestea înfloresc până de Crăciun, anul următor va fi unul rodnic.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si