Se spală rufe azi, în Sâmbăta de Florii, sau nu? Cu o zi înainte de Florii, de "Sâmbăta lui Lazăr", Biserica a hotărât să se facă pomenirea celor plecaţi din lumea aceasta, mijlocind pentru odihna şi pentru iertarea păcatelor lor.

Citește și: Ce nume se sărbătoresc de Florii în 2024: Cele mai frumoase mesaje și urări de ”La mulți ani”

În Sâmbăta de Florii, numită și "Moșii de Paște", se aduc la biserică prinoase (colivă, vin, colaci) care, după ce sunt binecuvântate, se împart pentru sufletele adormiților noștri.

Se spală rufe azi, în Sâmbăta de Florii?

Slujbele de pomenire a celor adormiți poartă numele de parastas, cuvânt de proveniență greacă, care înseamnă înfățișare înaintea cuiva, mijlocire. Prin acest serviciu religios se mijlocește înaintea lui Dumnezeu pentru cei morți.

Se spală rufe azi, în Sâmbăta de Florii, sau nu? Preoți spun că, la această sărbătoare importantă, sunt interzise anumite treburi gospodărești.

Fiind o sărbătoare extrem de importantă, majoritatea credincioșilor respectă o mulțime de tradiții și obiceiuri. Conform tradiției, în Sâmbăta Floriilor nu se spală deloc, iar credincioșii încearcă să trăiască în liniște sufletească și cumpătare.

Tradiții și obiceiuri de Sâmbăta de Florii

Pe data de 27 aprilie 2024, Biserica Ortodoxă sărbătorește una dintre cele mai importante minuni săvârșite de Iisus Hristos în viața pământească, și anume învierea lui Lazăr.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

"Sâmbăta lui Lazăr" mai este cunoscută și sub numele de Sâmbăta Floriilor și Moșii de Florii, când se fac parastase și pomeniri pentru sufletele celor adormite.

De aceea, preoții recomandă ca în zilele sărbătorilor mari să nu se facă treburi gospodărești care nu sunt necesare.

Conform superstiíilor populare, cei care nu respectă aceste tradiții și fac treburi gospodărești pot avea parte de ghinion sau necazuri.

De asemenea, în Sâmbăta lui Lazăr, femeile nu torc deloc, pentru ca nu cumva morții, care așteaptă la poarta Raiului, să revină pe pământ.

Se spală rufe azi, în Sâmbăta de Florii? Ce sărbătoare este și ce spun preoții

Se spală rufe azi, în Sâmbăta de Florii? Ce sărbătoare este și ce spun preoții

[Sursa foto: Ziarul Lumina]

Când nu se spală în Săptămâna Mare din 2024?

Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor este ultima săptămână înainte de sărbătoarea Învierii Domnului Iisus Hristos (Paștele). Această perioadă este foarte importantă pentru creștini și le oferă ocazia de a se pregăti temeinic pentru Învierea Domnului.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”- kfetele.ro

Citeste si: Suma colosală încasată de România la EURO 2024. Care sunt echipele de club din România care vor primi bani de la UEFA- radioimpuls.ro

Cu toate acestea, mulți credincioși se întreabă:  „Când nu se spală în Săptămâna Mare din 2024?”.

Iată răspunsul preoților:

Citește și: Când nu se spală în Săptămâna Mare din 2024?

Sâmbăta lui Lazăr  şi Duminica Floriilor sunt legate una de alta şi ne relevă persoana divino-umană a Domnului nostru Iisus Hristos înainte de Săptămâna mare și de Sfintele Sale Pătimiri.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si