Se spală rufe de Dragobete? Dragobetele este unul dintre cele mai frumoase obiceiuri străvechi ale poporului român. Ziua de 24 februarie însemna, în trecut, începutul primăverii, ziua când natura se trezește la viață, păsările își caută cuiburi iar omul participă și se bucură de toate acestea.

De asemenea, de Dragobetele este considerată prima zi de primăvară, când băieţii şi fetele adună flori, în special ghiocei şi cântă împreună.

Există o serie de obiceiuri și tradiții legate de Dragobete. Astfel, pe data de 24 februarie, se spune  din străbuni că,  tinerele necăsătorite trebuie să strângă „zăpada zânelor”, adică rămășițele de zăpadă pe care le întâlnesc în cale și apoi să le topească, iar apa obținută să o folosească pentru a se spăla pe față. Tradiția spune că apa le ajută pe fete să fie mai fermecătoare. 

Se spală rufe de Dragobete? Ce nu este bine să faci pe 24 februarie?

La fel ca în cazul celor mai multe sărbători românești, pe 24 februarie nu trebuie să coși, să speli, să țeși, în schimb este recomandat să faci curățenie în casă, deoarece acets obicei de Dragobete este aducător de prosperitate.

Se spală rufe de Dragobete? Iată ce spun preoţii

Se spală rufe de Dragobete? Iată ce spun preoţii

[Sursa foto: PixaBay]

În trecut, sărbătoarea dragostei era considerată una de bun augur pentru treburile mărunte, nu şi pentru cele mari.

Deoarece se credea că Dragobetele îi va ajuta pe gospodari să aibă un an mai îmbelşugat decât ceilalţi.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Citeste si: Dragobete 2022: Cele mai frumoase mesaje, urări şi felicitări de Ziua Îndrăgostiţilor!

În ziua de Dragobete oamenii nu munceau ca în zilele cu sărbători religioase, doar îşi făceau curăţenie prin case. Cele care lucrau erau fetele îndrăzneţe care chiar îşi doreau să fie "pedepsite" de Dragobete. Chiar dacă mai "pedepsea" femeile, se considera că Dragobetele ocrotea şi purta noroc îndrăgostiţilor, tinerilor în general, putând fi socotit un veritabil Cupidon românesc.

La fel ca în ziua de Bobotează, în anumite zone ale țării, există obiceiul ca fetele nemăritate în căutare de soț să-și pună busuioc sfințit sub pernă, iar cel care va apărea în visul lor le va fi sortit spre cununie. Înainte de culcare, acestea trebuie să se roage ca Dragobetele să le dezvăluie în vis iubitul astfel încât ele să-l poată căuta.

Citeste si: Dragobete 2022: Obiceiuri de Ziua Îndrăgostiţilor la români pentru 24 februarie

Citeste si: Veste bună pentru pensionare! Recalcularea pensiilor din 2025 aduce venituri în luna martie. Cine sunt norocoșii?- kfetele.ro

Citeste si: Cine este Saif Ali Khan, actorul înjunghiat de un intrus în propria casă- radioimpuls.ro

Citeste si: Judecătorii au motivat de ce l-au lăsat pe Iohannis fără două case. ANAF: Se vor face demersuri pentru recuperarea "fructelor neculese"- antena3.ro

Totodată, sacrificarea animalelor este interzisă în această zi. Se spune că cei care lucrează pământul în această zi se vor îmbolnăvi.

În ziua de Dragobete nu trebuie să plângeţi, deoarece se spune că lacrimile aduc necazuri. Iar dacă unei fete îi place de un anumit băiat, trebuie neapărat să se întâlnească cu acesta.

Tradiția populară românească mai spune că cei care participă la Dragobete vor fi feriţi de boli tot anul.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si